TERORIZAM

Francuzi žrtve atentata u Kairu

22.02.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Francuska turistkinja (17) je izgubila život, a šesnaest osoba je ranjeno u eksploziji koja se u nedjelju navečer dogodila pokraj kafea na tržnici Han el-Halili, u turističkoj četvrti u starom središtu Kaira

Turistkinja je umrla u bolnici, prema istim izvorima, koji dodaju da je četvero ozlijeđenih u kritičnome stanju. Među ozlijeđenima je devetero Francuza, od kojih je jedan kritično, jedan Nijemac, troje Saudijaca i troje Egipćana, izjavio je za televiziju ministar zdravstva Hatem al-Gabali. Većina ozlijeđenih zadobila je lakše ozljede.

"Bila je to eksplozivna naprava, možda ručna bomba", rekao je jedan dužnosnik policije. Prema riječima dužnosnika, eksplozija se dogodila pokraj kafea, nedaleko od džamije Al-Huseina koju posjećuje velik broj turista.

Druga, manja eksplozija začula se sat poslije, pošto je policija već bila postavila sigurnosni kordon u tom sektoru, kako je rekao čelnik sigurnosne službe.

Obje eksplozivne naprave bačene su s vrha zgrade u ulici s velikim brojem ugostiteljskih objekata, u blizini trga Al-Huseina, kako su naveli svjedoci, a potvrdio policijski izvor.

Riječ je o prvom atentatu u Egiptu nakon travnja 2006., kada se u ljetovalištu Dahabu, na poluotoku Sinaju, dogodio trostruki bombaški napad u kojemu je smrtno stradalo 20 osoba, a egipatske vlasti su ga pripisale islamističkoj skupini Al-Tavid val džihad.

Tržnica Han el-Halili koja je sagrađena u 16. stoljeću, već je bila poprište jednog napada u travnju 2005., kada su u samoubilačkom napadu ubijeni dvoje francuskih i jedan američki turist.