strah od karantene

Francuzi na kruzeru ljutiti jer zbog virusa ne mogu pristati u Marseille

18.04.2020 u 19:25

Bionic
Reading

Francuski putnici na kruzeru Costi Deliziosi, ljutiti zbog odbijanja francuskih vlasti da odobre pristajanje broda u Marseille, strahuju da bi ih mogli iskrcati u Italiji, zemlji koja je jako stradala u epidemiji covida-19.

"Francuske vlasti ne dopuštaju iskrcavanje četiristotinjak Francuza u Marseilleu! To je razlog naše ljutnje! Prijeti nam opasnost od iskrcavanja u Italiji! Je li to pametno?", upitala se 72-godišnja francuska umirovljenica koja je s agencijom France Presseom razgovarala putem aplikacije WhatsAppa.

Michele i njezin suprug Patrick (70) koji su 5. siječnja iz Venecije pošli na put oko svijeta, trebali su se u taj grad vratiti 26. travnja.

"Sve je bilo u redu do 20. veljače kada su nas obavijestili o promjeni rute", rekla je Contini. "Otkazano je zaustavljanje u Aziji i izravno smo se uputili prema Australiji i Novom Zelandu.

"Od 17. ožujka", kada je u Francuskoj uvedeno ograničenje kretanja, "nitko nije došao na brod ni sišao s njega i sve su se aktivnosti nastavile uz pojačane higijenske mjere", istaknula je ta umirovljenica s jugozapada Francuske.

"Barovi i restorani su otvoreni, održavaju se predstave, sve je u redu, na brodu nema virusa. Ali ne znamo što će biti s nama nakon povratka u Francusku", rekla je. 

Drugi razlog straha je da ćemo "završiti u karanteni" budemo li se vraćali preko Italije.

Premda su španjolske vlasti dopustile pristajanje broda u Barcelonu, načelno u ponedjeljak, policijska uprava departmana Bouches-du-Rhone potvrdila je u petak da je Costi Deliziosi zabranjeno pristajanje u Marseille, gdje nije bilo predviđeno zaustavljanje.

Na brodu su "423 francuska putnika, 4 monegaška i 3 člana francuske posade te 580 ljudi koji imaju prebivalište u Njemačkoj, Belgiji i Švicarskoj".

S drugog broda, Magnifice, u vlasništvu kompanije MSC-a, kojemu je Marseille pak odredište, trebalo bi u ponedjeljak početi iskrcavanje više od 1.700 ljudi, među kojima je 700 Francuza.