pokrivanje lica

Francusku zbog zabrane nikaba osudila skupina stručnjaka iz UN-a

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2018 14:26
  • Objavljeno 23.10.2018 u 14:26
Francusku zbog zabrane nikaba osudila skupina stručnjaka iz UN-a

Francusku zbog zabrane nikaba osudila skupina stručnjaka iz UN-a

Izvor: Profimedia / Autor: EXPA Pictures

Skupina stručnjaka iz UN-a 'osudila' je u utorak Francusku jer je kaznila dvije žene koje su nosile integralni islamski veo zahtijevajući od Pariza da 'obešteti' podnositeljice žalbe i revidira zakon

Ti nezavisni stručnjaci, međutim, okupljeni unutar Odbora za ljudska prava u Ženevi, samo daju mišljenje i nema nikakvu moć prisile nad državama. Unatoč tome, Francuska je obavezna poslušati preporuke Odbora.

Odboru s 18 stručnjaka koji ovisi o Visokom povjerenstvu za ljudska prava UN-a obratile su se 2016. dvije Francuskinje muslimanske vjeroispovijesti osuđene na kaznu zbog nošenja u javnosti nikaba, islamskog integralnog vela koji otkriva jedino oči i šake.

Zakonom, usvojenim u francuskom parlamentu 2010., zabranjuje se svaki odjevni predmet koji skriva lice na javnom prostoru pod prijetnjom novčane kazne u iznosu do 150 eura.

U novinskom priopćenju Odbor je ocijenio da "zabrana nikaba krši slobodu vjere i ljudskih prava" te dvije muslimanke.

"Odbor priznaje da države mogu zahtijevati od pojedinaca da otkriju lice u posebnim okolnostima u okviru kontrole identiteta ali smatra da je općenita zabrana nikaba previše radikalna mjera", nastavlja se u priopćenju.

Francuska sada ima 180 dana da izvijesti Odbor o mjerama koje je poduzela, kao što je obeštećenje dviju žena ili ponovno razmatranje zakona o zabrani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!