OTVORENO PISMO

Francuske javne osobe optužile novu ministricu za homofobne komentare

16.07.2022 u 23:16

Bionic
Reading

Više od 100 francuskih javnih osoba potpisalo je otvoreno pismo u kojem osuđuju homofobne izjave nedavno imenovane ministrice u vladi

Caroline Cayeux, koja je izabrana na dužnost ministrice za teritorijalnu koheziju u novoj francuskoj vladi sastavljenoj 4. srpnja, Senat je u utorak upitao protivi li se i dalje zakonu kojime se dozvoljavaju istospolni brakovi i posvajanje iz 2013.

Ona je tada reformu nazvala "hirom" i "planom koji se protivi prirodi".

Cayeux je prvotno potvrdila svoje stajalište, a onda je dodala da ima "mnogo prijatelja među takvim ljudima". Dva dana kasnije ispričala se zbog svojih opaski.

Otvoreno pismo, koje će biti objavljeno u novinama Journal du Dimanche u nedjelju, smatra da je izbor riječi bio problematičan, te dovodi u pitanje ostanak ministrice na dužnosti.

"Kako možemo prihvatiti da članica vlade ... građane Francuske naziva "takvim ljudima"? Kako možemo zažmiriti pred činjenicom da ona ne misli da spadaju u istu kategoriju građana?"

Pismo su potpisali članovi parlamenta, gradonačelnici, bivši članovi vlade, među kojima i bivši premijer Manuel Valls, kao i novinari, odvjetnici i članovi civilnoga društva.

U petak je premijerka Elisabeth Borne kazala je da je Cayeux u prošlosti imala "šokantne" izjave te da se nespretno izrazila, no da će nastaviti raditi i ostati "koncentrirana na svoju zadaću" u vladi.