KRENULE SANKCIJE

Francuska prestaje uvoziti iransku naftu

24.11.2011 u 20:26

Bionic
Reading

Francuska će prestati uvoziti naftu iz Irana i prva je europska zemlja koja se na to odlučila, a njezina je odluka dio napora da se izolira vlast u Teheranu zbog nastavka razvoja nuklearnog programa, objavljeno je u četvrtak

'Prekid uvoza iranske nafte dio je mjera koje je Francuska predložila svojim partnerima. Mi ćemo to primijeniti na nacionalnoj razini', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero

Za sada nije jasno hoće li Francuska odmah djelovati ili će čekati na zajedničko stajalište sa svojim europskim partnerima koje će, kako je rečeno, konzultirati u nadolazećim danima.

SAD, Velika Britanija i Kanada su u ponedjeljak najavile nove sankcije prema iranskom energetskom i financijskom sektoru, izvršavajući dodatni pritisak na Teheran zbog spornoga nuklearnog programa.

U prvoj polovici godine Francuska se zbog stanja u Libiji okrenula iranskoj nafti i uvezla 1,6 milijuna tona, oko 55.000 barela dnevno. Prošle je godine Francuska iz Irana uvezla 1,8 milijuna tona nafte, što je 2,8 posto sveukupnog naftnog uvoza.