UZROCI BRODOLOMA

Francuska otvorila istragu o Costa Concordiji

02.02.2012 u 17:41

Bionic
Reading

Ured francuskog tužitelja, nakon odluke da se objedine pravni postupci obitelji francuskih žrtava, otvorio je u četvrtak preliminarnu istragu o uzrocima brodoloma kruzera Costa Concordia prošli mjesec pred zapadnom talijanskom obalom.

Ured tužitelja je rekao da će preživjeli u brodolomu biti ispitani u sklopu istrage kako bi se utvrdilo ima li kaznenih odgovornosti u slučaju i procijenila psihološka šteta uzrokovana nesrećom.

Među 17 žrtava čija su tijela nađena nakon nesreće četiri su bile francuski državljani, a još 15 osoba, od kojih je dvoje Francuza, vodi se kao nestale. U Italiji je pokrenuta istraga protiv kapetana Francesca Schettina koji bi mogao biti optužen za višestruko ubojstvo iz nehaja i napuštanje broda prije nego što je dovršena evakuacija 4200 putnika i članova posade.

Na brodu koji je nasukan pred talijanskim otokom Gigliom bilo je 462 Francuza a nakon prošlotjednog sastanka s predstavnicima udruga žrtava francusko ministarstvo pravosuđa odlučilo objediniti sve pravne postupke pokrenute u Francuskoj.

Francuska istraga mogla bi se voditi usporedno s talijanskom ili biti korištena kao njezina dopuna.