objavili videosnimku

Francuska osudila Iran zbog 'diktatorskih praksi' i uzimanja dvoje francuskih državljana za taoce

06.10.2022 u 18:37

Bionic
Reading

Pariz je u četvrtak osudio Iran zbog 'diktatorskih praksi' i uzimanja dvoje francuskih državljana za taoce, nakon emitirane videosnimke na kojoj oni priznaju navodnu špijunažu

Iransko ministarstvo za obavještajna pitanja priopćilo je u svibnju da je uhitilo dvoje Europljana zbog navodnog poticanja 'nesigurnosti' u Iranu. Francuska je osudila njihovo uhićenje i zatražila trenutno puštanje Cecile Kohler i njezinog partnera Jacquesa Parisa.

Iranski državni mediji često emitiraju navodna priznanja osumnjičenih u politički nabijenim slučajevima. 'Ja sam Cecile Kohler, ja sam obavještajna i operativna agentica u DGSE-u (Glavna uprava za vanjsku sigurnost). Bili smo u Iranu kako bismo pripremili teren za revoluciju i svrgavanje režima islamskog Irana', rekla je Kohler u videu, govoreći o francuskoj vanjskoj obavještajnoj službi.

  • +27
Prosvjedi u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press

Videozapis je izazvao bijes u Parizu, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre izjavila je po prvi put da su dvoje državljana, zajedno s još dvoje ljudi koji se također drže u Iranu, 'državni taoci'. Ona je dodala da je insceniranje njihovih navodnih priznanja 'užasno, neprihvatljivo i protivno međunarodnom pravu'.

Na državnoj televiziji bilo je rečeno da je francuski par ušao u Iran s gomilom novca 'koji je služio za financiranje štrajkova i demonstracija'. 'Naš cilj u francuskoj vanjskoj službi bio je izvršiti pritisak na Iran', rekao je Jacques Paris u video snimci.