Cornelis Gert Jan

Francuska oslobodila britansku koćaricu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2021 09:58
  • Objavljeno 02.11.2021 u 09:58
Cornelis Gert Jan, britanska koćarica

Cornelis Gert Jan, britanska koćarica

Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Francuska je oslobodila britansku koćaricu koju je zaplijenila prošli tjedan u francuskim vodama, objavila je u utorak Velika Britanija te pozdravila odluku francuskog predsjednika da odgodi uvođenje trgovinskih sankcija Britaniji zbog spora o ribolovu

Spor oko prava na ribolov nakon Brexita kulminirao je prošle srijede kada je Francuska zaplijenila britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u francuskim vodama blizu luke Le Havre.

Upitan o tom brodu, britanski ministar okoliša George Eustice je rekao: "Da. Saznao sam da je plovilo sada oslobođeno".

Vlasnika broda nije bilo moguće odmah kontaktirati, navodi Reuters. Podaci o praćenju broda pokazuju da se plovilo nalazi u Le Havreu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak rekao da odgađa trgovinske sankcije Britaniji kako bi pregovarači s obje strane mogli raditi na novim prijedlozima za smirivanje spora oko prava na ribolov nakon brexita.

"To je odluka Francuza da se povuku iz prijetnji koje su uputili", rekao je Eustice za Sky. "Pozdravljamo to."

Macron je u ponedjeljak rekao da će njegova vlada odgoditi uvođenje sankcija Britaniji u sporu oko ribolova do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će od ponedjeljka u ponoć odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

"Ovog poslijepodneva nastavljeni su razgovori na osnovi prijedloga koji sam iznio premijeru Johnsonu. Pregovori se moraju nastaviti", rekao je Macron u ponedjeljak novinarima na rubu klimatske konferencije u Glasgowu.

"Vidjet ćemo gdje smo sutra na kraju dana, hoće li se stvari zaista promijeniti", naglasio je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!