PRODAJA CRKVENOG ZEMLJIŠTA

Fra Šime rekao da je po 100.000 eura dao siromašnim obiteljima

Bionic
Reading

Drugi dan suđenja fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić počeo je svjedočenjem don Ivana Ćubelića, vikara Nadbiskupije splitsko-makarske

Ćubelić se u sudnici prisjetio da je optuženi fratar došao kod njega i rekao mu da namjerava proširiti crkvu u Baškoj Vodi. 'Govorio je o namjeri rušenja pročelja, a iznio je još neke ideje koje su po meni bile besmislene. Kazao sam mu da treba imati idejno rješenje za to. Našem razgovoru je bio prisutan i don Josip Lončar, voditelj građevinskog odjela', rekao je Ćubelić. Dodao je da Nimac nije imao dozvolu za prodaju crkvenog zemljišta te da je on o svemu doznao iz medija. Tvrdi da nije znao niti zašto je Nimac premješten iz Baške Vode.

Na upit branitelja Jasne Bilonić da pojasni pravila i običaje kanonskog prava prilikom sklapanja ugovora kod prodaje nekretnina te tko određuje cijenu, Ćubelić je kazao da se postupa kao i svim drugim poslovima.

'Traži se stručno mišljenje i sve ostale informacije koje bi pomogle da se dođe do tržišne cijene. Potom se sa svim tim informacijama ide na biskupiju', rekao je vikar, dodajući da postoji pisana odredba svih biskupa prema kojoj za svaki posao iznad 25.000 kuna treba odobrenje nadbiskupa.

Kazao je i da nije dopušteno crkveni novac stavljati na privatni račun. Provincijal fra Joško Kodžoman ostao je pri svom ranijem iskazu da je Nimac premješten jer među ostalim nije obavljao svoje svećeničke dužnosti te jer su se na njega žalili i župljani.

'Nakon što se sve dogodilo pitao sam fra Šimu Nimca gdje je novac, a on mi je odgovorio da je 13 obitelji dao po 100.000 kuna', izjavio je Kodžoman. Dodao je da Nimac već deset mjeseci živi u franjevačkom bratstvu u Karinu i da je suspendiran od svih službi.

Nimac je optužen za zloporabu položaja i ovlasti jer je tvrtki Sunčani bast prodao gotovo 40.000 kvadrata crkvenog zemljišta u Bastu kod Baške Vode koja je bila u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije. Drugooptuženu bankaricu tužiteljstvo tereti za poticanje fratra na kazneno djelo jer je, kao tadašnja direktorica sektora privatnog bankarstva Splitske banke, Nimca nagovorila da podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun.

Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Na računu bankarice je naknadno pronađeno 2,3 milijuna kuna, no još se uvijek ne zna gdje je skriven ostatak novca. Cijeli je slučaj otkriven u listopadu 2012. a optužnica je potvrđena godinu dana kasnije.

Optuženi fratar je tijekom današnje rasprave svjedocima postavljao brojna pitanja, a odvjetnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode, Željko Ćapin novinarima je pred zgradom suda najavio iznenađenja u nastavku postupka.