nabavu potvrdio ministar obrane

[FOTO/VIDEO] Vojska Srbije dobiva 22 francusko-američka radara, evo što znamo o njima

01.01.2022 u 18:27

Bionic
Reading

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Nebojša Stefanović najavio je čitav niz nabava naoružanja i opreme za Vojsku Srbije u idućem razdoblju. Stefanović je, gostujući na državnoj televiziji RTS, spomenuo i moguću nabavu francuskog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, kakvu je međudržavnim sporazumom s Francuskom ugovorila i Hrvatska, a za koji je naglasio da je izbor pilota ratnog zrakoplovstva Srbije. Iako nije precizirao što bi sve trebalo biti isporučeno srbijanskoj vojsci i u kojem razdoblju, zasad je sigurna nešto ranije ugovorena nabava 22 nova radara te bi, prema Stefanovićevim očekivanjima, trebali stići do kraja 2022. godine. Doznajemo o kakvim je sredstvima za motrenje velikih područja i otkrivanju ciljeva riječ

Ministar obrane Srbije potvrdio je nabavu novih radara prilikom obilaska 126. brigade zračnog promatranja, javljanja i navođenja na radarskom položaju u Starim Banovcima nedaleko od zračne baze Batajnica kod Beograda. Stefanović je tom prilikom kazao da će novi radari, koji bi trebali stići do kraja 2022., omogućiti da teritorij Republike Srbije bude 'neusporedivo bolje pokriven' te da će se predstojećom nabavom tehnički unaprijediti ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana.

Zrakoplovni portal Tango Six otkriva da srbijansko ministarstvo obrane nabavlja 22 radara francuskog proizvođača Thalesa te precizira da je riječ o radarima tipa Ground Master GM200 i GM400, izrađenima u suradnji s američkim Raytheonom. Cijena tih višemisijskih sustava srednjeg i velikog dometa nije iznesena.

Thalesov radar tipa Ground Master GM200 istovremeno detektira i podjednako prati mete na malim i velikim visinama u svim vrstama okruženja. Prema navodima francuskog proizvođača, GM200 se temelji na uspješno dokazanoj strukturi GM400 te pruža koordinaciju protuzračnog oružja za sustave protuzračne obrane vrlo kratkog dometa (VSHORAD) do protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Thales

Ovaj višenamjenski 3-D taktički radar smješten je na kamionu 8x8 kao jedinstven integrirani paket čija se oprema nalazi unutar kontejnera prema normi ISO. Trodimenzionalno radarsko skeniranje nudi evaluaciju od 70 stupnjeva, a prošireni paket, koristeći koncept složenog snopa i njegova digitalnog oblikovanja, može detektirati ciljeve na visini od čak 24 kilometra. Rotacija daje radaru pokrivenost od 360 stupnjeva, a brzina rotacije iznosi 40 okretaja u minuti.

Radar GM400 Izvor: Creative Commons / Autor: N. N.

Radar GM200 s aktivnim faznim antenskim nizom (AESA) djeluje u frekvencijskom pojasu S, a optimiziran je za zračni nadzor, lociranje neprijateljskih sustava i operacije usmjerene neprijateljskim protuzračnim bitnicama. Maksimalan domet u motrenju iznosi 250 kilometara, a u borbenom načinu rada doseže 100 kilometara. Također, sposoban je otkrivati, pratiti i razvrstavati više od tisuću ciljeva, među kojima su bespilotne letjelice i razni projektili, od raketnih do minobacačkih.

Kompaktni sustav težine devet tona opremljen je klima-uređajem, generatorom i mehanizmom za podizanje antene, a ona se postavlja za manje od dvije minute. Nakon postavljanja automatiziranim se sustavom može upravljati iz udaljenih topničkih ili protuzračnih zapovjedno-upravljačkih postaja.

Sustav GM400 potpuno je digitaliziran i aktivan 3D radar za protuzračnu obranu dugog dometa te nudi otkrivanje, praćenje i razvrstavanje ciljeva od dronova i helikoptera na malim visinama, sve do taktičkih lovaca i krstarećih projektila na velikim visinama. Sustav također djeluje u S-opsegu i ima maksimalni domet od 470 kilometara za cilj veličine taktičkog lovca, a krstareću raketu otkriva na daljini većoj od 250 kilometara. Maksimalni domet GM400 iznosi 30,5 kilometara, a najnovija verzija GM400α, predstavljena 2021. godine, ima domet od 515 kilometara te detektira i prati ciljeve putem naprednih algoritama umjetne inteligencije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Thales

Sustav GM400 nalazi se u naoružanju 12 zemalja, a najviše ih ima Finska, njih 12, nabavljenih 2010. i smještenih na terenskim kamionima Sisu ETP 8X8 domaće proizvodnje. Francuska, koja zasad ima pet sustava GM400, do kraja 2022. godine trebala bi nabaviti njih još 12. Njemačka vojska koristi šest GM400, a po dva imaju Estonija i Slovenija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: thales

Gruzija ima ukupno šest GM200 i GM400, slijede Čile i Bolivija s četiri te Maroko s tri komada. Po dva primjerka imaju vojske Senegala, Bangladeša i Malezije.