NAORUŽAVANJE

Ruske rakete stigle u Srbiju, evo o čemu se radi

24.12.2021 u 22:20

Bionic
Reading

Protutenkovske rakete "Kornet", ruske proizvodnje, stigle su u Srbiju. Riječ je o jednom od najmodernijih protuoklopnih sustava naoružanja koji će značajno ojačati postrojbe Vojske Srbije.

Ove rakete dopremljene su jučer transportnim avionom "Iljušin IL-76" na vojni aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, doznaje beogradska Politika.

Isporuku tog oružja do kraja godine najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju krajem studenog.

Rakete "kornet" konstruirane su kasnih 1990-ih kao zamjena za prethodne rakete iz sovjetskog razdoblja. U međuvremenu su razvijene modernije verzije, poput onih koje su nabavljene za Vojsku Srbije.

Riječ je o takozvanom lakom protuoklopnom oružju, ispaljenom s prijenosnog stativa. Lanser i raketu nose i njima rukuju dva vojnika. Postoji i mogućnost ugradnje sustava na oklopna vozila, a ranije je spomenuto da bi se na srpsko oklopno vozilo "miloš" mogli ugraditi "korneti".