NESTABILNO I SUTRA

[FOTO/VIDEO] Velika promjena vremena: Tuča pogodila Zagorje, u Zagrebu lijevala kiša

22.06.2019 u 17:48

Bionic
Reading

Grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom, vjetrom, a ponegdje i tučom stiglo je poslijepodne iz Slovenije u Hrvatsku. Zahvatilo je Zagorje, a zatim i velik dio središnje Hrvatske. Prema prognozama, nestabilno vrijeme očekuje se i sutra.

Državni hidrometeorološki zavod u subotu je izdao narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske - riječku, karlovačku, zagrebačku i osječku regiju, gdje se tijekom dana očekuju veće količine oborina u kraćem vremenu, tj. izraženiji pljuskovi s grmljavinom i mogućom tučom.

Nešto prije 15 sati nevrijeme je zahvatilo Zagorje. Tuča je padala u Kumrovcu, na tuheljskom području, u Gornjem Jesenju, Dukovcu, Gregurovcu, Kostelu, Krapini, javlja Zagorje.com. U Zagrebu je kiša praćena munjama i grmljavinom počela padati oko 15 sati, a vrijeme se smirilo oko 17 sati.

  • +33
Zagreb zahvatilo olujno nevrijeme Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema večeri i kraju dana pljuskovi mjestimice mogu biti izraženiji, a lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i prolazno jakim vjetrom, osobito u središnjim i istočnim područjima, javlja DHMZ.

Sunčanije i uglavnom suho zadržat će se na jugu, a do večeri i na krajnjem istoku.

Sutra će u unutrašnjosti biti također promjenljivo, s povremenom kišom i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Grmljavinsko nevrijeme s tučom moguće još u noći i ujutro uglavnom u središnjim i istočnim područjima. Na Jadranu sunčanije, no uz jači razvoj oblaka, moguć je još poneki grmljavinski pljusak. Uglavnom suho moglo bi se zadržati na krajnjem jugu.

Vjetar će biti većinom slab, mjestimice umjeren sjeverni. Na Jadranu će zapuhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na krajnjem će jugu puhati jugo. Najniža jutarnja temperatura bit će od 14 do 19, na moru od 20 do 23, a najviša dnevna od 25 do 31 °C, u gorju malo niža, javlja DHMZ.

Idući tjedan, međutim, velik dio zapadne Europe očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplinski val stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom idućeg tjedna. U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stupnjeva Celzijevih u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.