teško stanje u zagrebu

[FOTO] Tomašević: S pročelnicom za financije razgovarao sam više nego sa svim ostalim pročelnicima zajedno

11.06.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da je od pročelnika 27 gradskih ureda zatražio da do 15. lipnja dostave plan ušteda u svojim resorima te najavio da će novi tim od njih tražiti i detaljna pojašnjenja za neke projekte i troškove.

“Jučer smo uputili dopis svim pročelnicima Gradskih ureda, njih je još uvijek 27, još neko vrijeme, da predlože gdje bi se mogli smanjiti troškovi, na kojim stavkama”, kazao je Tomašević u izjavi novinarima nakon otvorenje Dnevne bolnice Sveti Duh.

Pročelnici bi do 15. svibnja sami trebali predložiti uštede u svojim resorima a nakon toga slijede razgovori te će se zatražiti detaljna pojašnjenje za neke projekte i troškove.

“To je još jedan od razloga zašto smo obustavili javnu nabavu Gradske uprave, odnosno zatražili da za nju pročelnici traže suglasnost gradonačelnika”, kazao je Tomašević i ponovio da se time daje prostor rebalansu proračuna. Kaže kako još nije razgovarao sa svih 27 pročelnika, ali da je s pročelnicom za financije Juroš Pečnik “obavio više razgovora nego sa svim drugim pročelnicima zajedno”.

Gradonačelnik je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrima razgovarao o obročnoj otplati duga koji Grad Zagreb ima prema državi. Tomašević je razgovarao od ukupno 750 milijuna kuna duga, od čega je 300-tinjak milijuna covid pozajmica države Zagrebu te 400 milijuna kuna povrata poreza. Prijedlog je da se taj iznos obročno plati državi do svibnja 2022. godine. “Vjerujemo da će se to dogoditi”, poručio je Tomašević.

Poručio je da će grad što hitnije obaviti 500-tinjak brzih pregleda objekata koji nisu napravljeni u Zagrebu nakon petrinjskog potresa, i to o svom trošku.

Najavio je razgovore s upravom i Nadzornim odborima gradskih poduzeća, prvenstveno Zagrebačkog holdinga, koji je sa više od 300 milijuna kuna gubitka prošle godine, također u lošoj financijskoj situaciji.

  • +12
Tomašević otvorio nove prostorije Dnevne bolnice u okviru KB Sveti Duh Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Upitan je li premijeru Plenkoviću na sastanku uputio zahtjev da država odvoji više novca za obnovu u proračunu, Tomašević je kazao da su se u razgovoru fokusirali na povlačenje novca iz Fonda solidarnosti, za što preostaje godina dana vremena. 

“Grad Zagreb je raspisao prva dva natječaja vrijedna dvije milijarde kuna. (...) To je trenutno veliki izazov pred nama, radimo sve moguće da se to ubrza, da se povuče taj novac iz Fonda solidarnosti, što će onda omogućiti i stvoriti veći prostor u državnom i gradskom proračunu za novac koji je potreban za obnovu privatnih objekata”, poručio je zagrebački gradonačelnik. 

Kazao je i da su razgovori s SDP-om o programskoj suradnji još u tijeku, sada o nekih 10-ak programskih ciljeva koji bi se trebali ostvariti o prvom mandatu, a nakon toga o funkcijama u Gradskoj skupštini.