bez izgreda

[FOTO] Stotine sudionika na povornici ponosa u Sarajevu

14.08.2021 u 14:20

Bionic
Reading

Stotine sudionika pridružilo se u subotu u Sarajevu povorci ponosa čiji je cilj promovirati prava i slobode LGBT osoba dok je nekoliko desetaka protuprosvjednika istodobno demonstriralo protiv njihova okupljanja, a sve su pratile jake policiijske snage i nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

Povorci ponosa organiziranoj pod motom "Otpor sa margine" pridružili su se američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, britanski veleposlanik Matthew Field te šef Delegacije Europske unije Johann Sattler. Također su došli dužnosnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Naše stranke (NS) te predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto.

Amar Ćatović, jedan od organizatora povorke, kazao je u govoru tijekom završnog okupljanja pred sjedištem parlamenta BiH kako su tu da bi govorili i u ime svih onih koji nisu smjeli doći jer BiH nije slobodno društvo.

  • +7
Povorka ponosa u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

"Svjesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta", kazao je Ćatović upozoravajući kako je pandemija donijela još više nasilja i govora mržnje usmjerenog prema LGBT populaciji tjerajući njezine pripadnike u četiri zida da bi i tamo nerijetko bili izloženi nasilju i to obiteljskom.

Organizatori i sudionici sarajevske povorske ponosa zatražili su da vlasti poduzmu mjere kako bi se zaštitila zakonska prava seksualnih manjina i prekinulo institucionalno nasilje koje se nad njima provodi.

Istaknuli su kako bi i postojeće zakone trebalo mijenjati, posebice kako bi se spriječilo širenje govora mržnje temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta upozoravajući kako su sličnom nasilju izloženi i pripadnici svih drugih manjina u BiH koji se ne uklapaju u nametnute društvene norme.

Dok su sudionici sarajevske povorke ponosa prolazili središtem Sarajeva istodobno se na poziv konzervativne islamističke organizacije pod nazivom "Vjera, narod, država" u bilizini okupilo pedesetak protuprosvjednika među kojima nije bilo niti jedne poznate javne osobe.

"Koristimo svoje građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj protest jer svaka akcija podrazumijeva reakciju. Ovo je reakcija na skup LGBT populacije kako bismo digli glas i kazali jedno veliko ne njihovom načinu života i njihovim vrijednostima koje nam se agresivno i radikalno nameću", kazao je Sanin Musa, muškarac koji se predstavio kao jedan od organizatora.

Pripadnici interventne policije su sudionicima ovog skupa zapriječili prolaz prema zgradi državnog parlamenta.

Promet središtem Sarajeva bio je u cjelosti blokiran do ranih popodnevnih sati.