poziv na mir

[FOTO] Stoltenberg nakon susreta s Vučićem: Pozorno pratimo situaciju na Kosovu, bude li potrebno, stižu dodatne snage

17.08.2022 u 19:06

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu na mir nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarao o nedavnom jačanju napetosti na Kosovu

"Pozivam sve strane na suzdržanost i izbjegavanje nasilja", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s Vučićem u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Stoltenberg je ugostio Vučića nakon spora koji je krajem srpnja izbio oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata zbog kojeg su bile podignute barikade i pucalo se kod kosovsko-srbijanske granice.

KFOR, mirovna misija NATO-a, koja ima 4000 pripadnika, tim je povodom poručio da pozorno prati situaciju i da je spreman intervenirati "bude li stabilnost ugrožena".

Pozdravivši sada bolju situaciju, Stoltenberg je ponovio da će KFOR "poduzeti sve što bude potrebno kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu".

Takva odluka bit će proporcionalna kako bi se smanjilo napetosti, rekao je, naglasivši da će NATO, bude li potrebno, rasporediti još svojih snaga.

  • +8
Stoltenberg se susreo s Vučićem Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Razgovarajući kasnije s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, Stoltenberg je pozvao obje strane da riješe nesuglasice političkim razgovorima u organizaciji Europske unije.

"To je prilika da Kosovo dokaže da je odgovoran akter u euroatlantskoj zajednici", rekao je Stoltenberg.

Kurti je pohvalio doprinos NATO-a sigurnosti Kosova, ponovivši želju Kosova da pristupi Sjevernoatlantskom savezu.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008., ali Srbija ga ne priznaje.

Većina članica NATO-a i EU-a priznaje Kosovo kao neovisnu državu.

Vučić je rekao da očekuje teške razgovore s kosovskim premijerom u četvrtak jer se dvije zemlje ne slažu gotovo ni oko čega, ali je naglasio da su mir i stabilnost ključni.

"Imamo svoju povijest, koja nije laka ni jednostavna. Ali želimo ojačati suradnju... i želimo izbjeći bilo kakvu mogućnost za eskalaciju i sukob", rekao je. 

Dodao je da treba razumjeti da postoji "nova generacija mladih" koji Kosovo smatraju srbijanskim teritorijem i koji više "neće trpjeti teror".