više od tisuću mrtvih

[FOTO] Spasioci pokušavaju doći do zatrpanih nakon stravičnog potresa koji je pogodio Afganistan

23.06.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Jaka kiša, manjak resursa i neravan teren ometaju spasioce na jugoistoku Afganistana gdje je u snažnom potresu, prema izvješćima, poginulo više od 1000 ljudi, javlja u četvrtak BBC

Nepoznat je broj zatrpanih u ruševinama uništenih, često od blata građenih domova, koji su stradali u potresu magnitude 6,1.

Komunikacijske mreže su također teško stradale. Afganistanski zdravstveni sustav bio je pred kolapsom i prije katastrofe. Talibanske vlasti pozvale su na veću međunarodnu pomoć. „Ne možemo komunicirati s tim područjem - mreže su preslabe“, rekao je glasnogovornik talibana, a prenosi Reuters.

Ujedinjeni narodi daju sve od sebe kako bi hitno pružili sklonište i pomoć u hrani udaljenim područjima u najteže pogođenoj pokrajini Paktika.

Preživjeli i spasioci ispričali su BBC-ju o selima u blizini epicentra potresa koja su potpuno uništena, o uništenim cestama i telekomunikacijskim tornjevima - te o strahu da će broj poginulih još rasti.

Oko 1500 ljudi također je ozlijeđeno, kažu dužnosnici.

  • +17
Potres u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Liječnici su za BBC rekli kako vjeruju da su mnogi od preminulih djeca koja nisu uspjela na vrijeme napustiti građevine.

Najsmrtonosniji potres koji je pogodio zemlju u posljednja dva desetljeća veliki je izazov za talibane koji su se prošle godine vratili na vlast nakon pada vlade koju je podržavao zapad.

Potres se dogodio u srijedu rano ujutro oko 44 kilometra od grada Khost, a osjetio se također u Pakistanu i Indiji.

Čelnik UN-a, Antonio Guterres, rekao je da se njegova agencija “potpuno aktivirala“ po pitanju katastrofe. Zdravstveni timovi, medicinske potrepštine i  hrana odmah su upućeni u zonu potresa.