vrEMENSKA PROGNOZA

[FOTO] Snježni plašt iz Gorskog kotara širi se Hrvatskom; na dijelu Jadrana i danas žuto upozorenje

23.11.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Snježni plašt proširio se danas iz Gorskog kotara za sjever Hrvatske, pa je tako obavio i varaždinske brege, stvarajući pravi zimski ugođaj. A kakvo nas vrijeme čeka u ostatku zemlje?

U Hrvatskoj se u srijedu očekuje uglavnom suho te djelomice sunčano, a na Jadranu poslijedpodne i pretežito sunčano - iako je oglašeno 'žuto' upozorenje u Splitskoj regiji, te Srednjoj i Južnoj Dalmaciji. U meteorološkoj Splitskoj regiji mogući su mjestimice olujni udari jugozapadnog i zapadnog vjetra, na sjeveru i bure te tramontane. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. U Srednjoj Dalmaciji mjestimice jak sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, uz najjače udare 65-75 km/h, dok se u Južnoj Dalmaciji prognoziraju najjači udari u rasponu 65-85 km/h.

  • +16
Jugo u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

U unutrašnjost, jutarnja magla i niski oblaci lokalno se mogu zadržati i veći dio prijepodneva. U Slavoniji, Baranji i Srijemu te na Jadranu puhat će umjeren sjeverozapadnjak, a ujutro će duž obale biti i bure. Najniža jutarnja temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 5 do 10, a najviša dnevna između 8 i 13, na Jadranu od 13 do 17 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Oblačno, povremeno kiša, a uglavnom u gorju moguća je i susnježica. Vjetar slab do umjeren, povremeno i jak zapadni i jugozapadni, poslijepodne sjeverozapadni. Temperatura zraka uglavnom između 4 i 7 °C.

Središnja Hrvatska

Prijepodne oblačno uz mjestimičnu kišu i susnježicu, a snijega će biti uglavnom u gorju. Sredinom dana prestanak oborine, potom i djelomično razvedravanje. Vjetar umjeren, ujutro osobito u gorju povremeno i jak sjeverni, poslijepodne u slabljenju. Temperatura zraka uglavnom između 3 i 7 °C.

  • +7
Magla u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Gorski kotar i Lika

U prvom dijelu dana oblačno, povremeno sa susnježicom i snijegom. U drugom dijelu dana prestanak oborina i postupno razvedravanje sa zapada. Vjetar umjeren, u višim predjelima i jak sjeverni i sjeveroistočni, prema večeri će sasvim oslabjeti. Temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 °C.

Istra

Prijepodne oblačno s kišom, na Učki i Čićariji mjestimice snijeg, a zatim razvedravanje. Puhat će pojačana do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima koja će okretati na tramontanu i i postupno slabjeti. More će biti valovito u postupnom smirivanju na umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 7 do 9 °C, u unutrašnjosti Istre od 3 do 6 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C.

  • +16
Poplavljena riva u Rovinju Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Sjeverni Jadran

Ujutro još ponegdje kiša, a zatim prestanak oborina i razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka, na udare podno Velebita i olujna bura i sjeverni vjetar, poslijepodne u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka od 11 do 14 °C.

Dalmacija

U prvom dijelu dana pretežno oblačno, mjestimice s kišom, na jugu su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Od sredine dana sa zapada djelomično razvedravanje, najprije na srednjem Jadranu, navečer i u noći i na jugu. Na srednjem Jadranu će umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar sredinom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i oslabjeti. Na južnom Jadranu umjeren do jak zapadni i jugozapadni vjetar, ponegdje i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 15 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u prvom dijelu dana u cijeloj zemlji biti nepovoljne. Postupno smirivanje vremena, najprije sa zapada zemlje, u drugom dijelu dana slabit će tegobe od kojih su patili meteoropati i kronični bolesnici.