niče novi most

[FOTO] Pogledajte čudo koje će premostiti kanjon Cetine kod Omiša

24.10.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Nova cesta oko Omiša prolazi kroz litice koje tvore kanjon Cetine, tako da je nad rijekom vitki most koji s obje strane ulazi u tunele

Grad Omiš smješten je na uskom pojasu između kopna i planina, uz ušće Cetine, u kojemu nema prostora za novu cestu, stoga obilaznica prolazi kroz planine, na visini od 70 metara nad morem, piše Dalmacija danas.

Širina kanjona na mjestu prijelaza iznosi 140 metara s izuzetno strmim liticama, nagiba i do 1:5, pa je sam most na oba kraja smješten u portale prilaznih tunela Omiš i Komorjak.

Mjerodavna državna tijela zabranila su izgradnju ceste koja bi narušila vizuru ili devastirala kanjon Cetine, pa je najpogodnijim ocijenjen čelični gredni most koji se s obje strane izvodi iz tunela.

Nosivi sklopivi most ima tri raspona od kojih su dva skrivena u prilazima tunela. Prometna površina na mostu sastoji se od dva vozna traka širine 3,25 metara, dva rubna traka širine po 30 centimetara te dvije servisne staze širine po 75 centimetara.

  • +5
Novi most preko rijeke Cetine u Omišu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Ukupni utrošak čelika za izradu rasponskog sklopa iznosi 1.150 tona, što daje prosječni utrošak od 497 kg/m2 površine mosta. Na jednom kraju mosta ugrađuje se uređaj – prijenosnik udara koji omogućava polagane uzdužne pomake rasponskog sklopa (kada se most izdulji ili skrati zbog promjene temperature), a u slučaju naglih pomaka kakvi nastaju kod potresa predstavlja uzdužno nepomičnu točku, odnosno prenosi silu u stijenu.

Pješačke staze na mostu nisu namijenjene pješačkom prometu, osim kao servisne staze za obilazak ovlaštenim osobama. Ograda mosta je projektirana s ispunom od prozirnih ploča s efektom mutnog stakla radi postizanja što boljeg svjetlosnog efekta u kombinaciji s rasvjetom smještenoj u rukohvat ograde.

Omiška obilaznica jedna je od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrijednosti od 180 milijuna kuna.

Dovršetkom gradnje dvaju tunela i spajanjem mosta preko Cetine, dio obilaznice Omiša će se privremeno priključiti na državnu cestu kroz tunel Komorjak sjever.