uoči svih svetih

[FOTO/VIDEO] Plenković s ministrima zapalio svijeće na Mirogoju, Obuljen Koržinek poručila: Postoje akteri koji imaju agendu raspirivanja mržnje

31.10.2022 u 09:32

Bionic
Reading

U prigodi blagdana Svih svetih na Gradskom groblju Mirogoju danas mnogobrojna izaslanstva - vijence su položili te zapalili svijeće i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković...

'Ovo su dani kad se s tugom i pijetetom sjećamo mrtvih, a posebno onih koji su stradali u Domovinskom ratu. U ovim danima razmišljamo i o patnji drugih koju promatramo, posebno na teritoriju Ukrajine. Nadam se da će cijeli ovaj tjedan na svim našim grobljima biti dostojanstvena atmosfera te da ćemo se u miru i tišini prisjetiti mrtvih', rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, nakon polaganja vijenaca.

Upitana hoće li u Vukovaru biti više kolona, Obuljen Koržinek je pozvala da se ne zloupotrebljava obljetnice za političke ciljeve, prenosi HRT.

'Ono što mi kao Vlada radimo i govorimo, usmjereno je isključivo na okupljanje, ako netko svoju agendu stvara na podjelama, mislim da će to ljudi prepoznati, a potpredsjednik Vlade Tomo Medved je jasno naglasio, pred nama kao narodom je jedan od najtužnijih mjeseci u godini, posebno za građane Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih gradova koji su teško stradali 91. godine. Mi uvijek pozivamo da se okupimo u tišini s dostojanstvom i da se ne zloupotrebljava niti obljetnice niti komemoracije za bilo kakve političke ciljeve, a posebno one koji unos nemir, razdor i podjele u društvu', dodala je.

  • +4
Premijer Andrej Plenković u pratnji ministara položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Komentirajući odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, Obuljen Koržinek je rekla kako 'nitko nikoga ne bojkotira'.

'Mi odgovorno radimo svoj posao. Postoje akteri u društvu koji jedino i isključivo imaju agendu raspirivanja mržnje, bacanja neprihvatljivih teza i narativa, građani će to prepoznati. Mislim da posebno s ovog mjesta treba pozvati na dostojanstvo u postupanju, ali i javnoj komunikaciji', poručila je.

Ministrica nije htjela komentirati obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske na koju nije bio pozvan predsjednik Milanović. Kratko je poručila kako nitko zbog toga neće imati problema.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek obišla je Mirogoj i dala izjavu za medije. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX