konačno rješenje

[FOTO] Mještani Dugog Rata izišli na ulice; traže sanaciju zemljišta na kojem se pakirao cijanamid

26.09.2021 u 13:51

Bionic
Reading

M​ještani Dugog Rata u nedjelju su prosvjedovali tražeći da se konačno riješi problem sanacije zemljišta na području nekadašnje Tvornice ferolegura Dalmacija

Na spornom zemljištu se od 1914. godine nalazila Tvornica ferolegura Dalmacija Dugi Rat​ gdje se u početku mlio i pakirao cijanamid, a zgrada je srušena 2003. godine.

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa ZA Tvornicu, građani traže sanaciju zemljišta i protive se prodaji ostatka prostora.

Sanja Vitaić iz građanske inicijative ZA Tvornicu izjavila je kako prosvjedom ponavljaju svoj stav da država ne smije dopustiti prodaju ostatka zemljišta nekadašnje tvornice 'sumnjivom investitoru'.

​"Sumnjivi investitor je već opasnim tvarima zagadio ne samo prostor na kojem je nekada bila tvornica već i cijelo mjesto i time je zapravo ugrozio zdravlje svih nas", ustvrdila je Vitaić.​

  • +5
Mirni prosvjed u Dugom Ratu Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Po riječima mještana, područje na kojem je nekada bila tvornica cijelo desetljeće se nije saniralo, pa je njima sada ostalo odlagalište otrovne troske. Traže da se ostatak zemljišta preda jedinici lokalne samouprave koja bi problem riješila preko EU fondova.

​Današnjem prosvjedu u Dugom Ratu za hitnu sanaciju brda troske zaostalog desetljećima nakon zatvaranja tvornice Dalmacija, pridružili su se članovi lokalne grupe Možemo!​. Kažu kako nastoje javnost senzibilizirati na ​tu​ opasnost i da se sanacija u Dugom Ratu stavi na listu prioriteta Vlade.

Stanovnici Dugog Rata predugo i previše strpljivo čekaju na rješenje problema koj​e​ im, zbog usitnjavanja i rasipanja nesanirane troske, truje zrak, zemlju, more i njih​ i sve one koji žive u krugu od tko zna koliko kilometara​, poručuju iz Možemo!.​ ​"​Da bi se ovaj dugogodišnji problem napokon kvalitetno riješio, saborski Odbor za okoliš kojim predsjedava Sandra Benčić pokreće raspravu na temu sanacije u Dugom Ratu.​ Možemo! će inzistirati na rješavanju brojnih slučajeva ekološke i građevinske devastacije obale. Upravo smo devastaciju obale postavili kao prioritetnu temu u našem radu u Saboru ove jeseni i zime, a Dugi Rat je jedan od najtragičnijih i najeklatantnijih primjera takve devastacije, zloupotrebe i zanemarivanja​", kažu iz Možemo!