bijesni zbog izbora

[FOTO] Stotine Rusa prosvjeduje u središtu Moskve: 'Vratite izbore'

25.09.2021 u 16:56

Bionic
Reading

Stotine ljudi, bijesni zbog prošlotjednih parlamentarnih izbora, pridružilo se prosvjedu u središtu Moskve u subotu noseći transparente s natpisima poput "vratite izbore"

Prosvjed je organiziralo nekoliko političara, većinom komunista, koji su rekli da su prevareni i pozvali na ukidanje elektroničkog glasanja.

"Došla sam ovdje danas jer smo ponovno prevareni", rekla je jedna žena na prosvjedu.

Ruska policija privela je oporbene aktiviste u petak i upozorila da će prekinuti sve ilegalne skupove za vikend. No nema informacija o uhićenjima na prosvjedu u subotu.

Na prosvjedu se okupilo oko 400 osoba, uključujući novinare, prenijela je novinska agencija Interfax izjavu moskovske policije.

  • +4
Prosvjedi u Moskvi zbog rezultata parlamentarnih izbora Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Svjedok Reutersa procjenjuje da je na prosvjedu bilo oko 1500 ljudi.

Konačni rezultati izbora objavljeni su u petak i po njima je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija koja podržava predsjednika Vladimira Putina osvojila 324 od 450 mjesta u ruskoj Dumi.

Kremlj je objavio da želi da se elektroničko glasanje, korišteno u Moskvi i u nekoliko drugih regija na izborima prošli tjedan, uvede diljem zemlje na budućim izborima.

Izbori su održani u skladu sa zakonom, citirala je novinska agencija RIA predsjednika Putina koji se u subotu susreo s čelnicima stranaka u Dumi.