rušenje kvoruma

[FOTO] Grbin: Za neizglasavanje zakona o obnovi odgovorni su HDZ, Plenković i Jandroković

30.01.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu kako su za neizglasavanje zakona o obnovi potresom pogođenih područja odgovorni HDZ, premijer i predsjednik Sabora, a smatra da to što je u petak oporba srušila kvoruma nije politikanstvo nego bavljenje politikom

Zakon o obnovi grada Siska jučer nije izglasan zbog dvije osobe, jedna se zove Andrej Plenković, a druga Gordan Jandroković, rekao je Grbin na upite novinara tijekom predstavljanju Marka Bogatića kao kandidata stranke za gradonačelnika Belog Manastira.

Oproba je jučer uoči glasovanje srušila kvorum jer nije uvršteno glasovanje o prijedlogu Mosta o HGK. U sabornici je ostalo 75 zastupnika, jedan manje od potrebnih za kvorum i odlučivanje. Naime, saborskoj većini nedostajao je zastupnik Miroslav Tuđman koji je u bolnici zbog covida, pa nije mogao pristupiti ni online glasovanju te tako nisu donesene izmjene Zakona o obnovi od potresa, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru itd.

Grbin je danas istaknuo da je 30. prosinca osobno zatražio izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora i ustvrdio da "HDZ-u to nije bilo bitno, jer im nije bilo hitno, nakon čega je 4. siječnja prijedlog zakona upućen u proceduru, a 20. siječnja o njemu se vodila rasprava. Opet im se nije žurilo staviti ga na glasanje, i onda su jučer, bez da su pokušali razgovarati s nama, da vidimo kako da se dogovorimo da taj zakon bude izglasan, odlučili odgoditi glasanje, a glasanje nisam odgodio ja niti bilo tko iz oporbe, već ga je odgodio Gordan Jandroković, izjavio je Grbin.

Nije politikanstvo nego bavljenje politikom

Tvrdi kako je oporba tražila samo jedno, a to je da se glasa o svemu pa i o oporbenim prijedlozima, poput ukidanja obveze članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), što je direktna pomoć poduzetnicima.

Odgovornost je li se nešto usvojilo ili ne, nije na oporbi, nego isključivo i jedino na HDZ-u Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću, a skrivati se iza bolesnog čovjeka, koji se bori za život je degutantno, ustvrdio je danas predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Spremni smo, najavio je, i danas, ako nas Jandroković pozove, doći u Sabor i izglasati sve što treba, ako ne danas, sutra, ili u ponedjeljak, bilo kad, ali onda se mora glasati o svemu, i o pomoći našim poduzetnicima i o pomoći našim ovršenim građanima. Ne moraju usvojiti naše zakonske prijedloge, ali barem o njima moramo glasati, poručio je Grbin.

  • +26
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na upit novinara je li to poigravanje sa sudbinama stradalih u potresu zbog politikanstva, Grbin je ocijenio kako pokušaj da se poduzetnicima pomogne ukidanjem jednog parafiskalnog nameta te nastojanje da se pomogne građanima tako da za vrijeme pandemije da ne budu blokirani, nije politikanstvo, nego bavljenje politikom.

Sabo ne može aktivirati mandat u Predsjedništvu SDP-a

Predsjednik SDP-a je na pitanje kako će stranka riješiti slučaj Željka Sabe, koji je najavio da je aktivirao mandat u Predsjedništvu stranke, rekao da "Sabo nije aktivirao u predsjedništvu SDP-a, jer on taj mandat ne može niti aktivirati".

"Gospodin Sabo je sukladno izričitoj odredbi Statuta SDP-a stavio u mirovanje svoj mandat do okončanja kaznenog postupka, koliko je meni poznato, kazneni postupak, koji se vodi protiv njega nije završio, i dokle god se taj postupak vodi, on ne može aktivirati svoj mandat", istaknuo je Grbin.

  • +4
Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Govoreći o stanju u Baranji, Grbin je podsjetio je kako je 2015. godine SDP-ova Vlada Belom Manastiru i Dardi osigurala 24 milijuna eura za razvoj toga kraja, ali da su, kako je rekao, kasnije administracije, HDZ-ova Vlada i HDZ-ova županijska i gradska vlast taj novac samo djelomično iskoristili. Koliko su ga kvalitetno koristili, najbolje pokazuje činjenica da će, po svemu sudeći, sedam milijuna kuna morati biti vraćeno, jer novac nije korišten na primjeren način, dodao je.

Projekt "Slavonija" je mrtvo slovo na papiru

Smatra kako je to "priča i o projektu Slavonija, Baranja i Srijem, ključnom projektu Plenkovićeve Vlade za ovo područje", gdje se na primjeru gradonačelnika Požege Darka Puljašića vidi kako se vrši pritisak da se "poslovi, koji se financiraju novcem iz EU fondova, ali i hrvatskih građana, preliju u ruke tvrtki, koje su donatori HDZ-a". Projekt "Slavonija" je mrtvo slovo na papiru, i to se najbolje vidi u Belom Manastiru, jer čak i ono što su uspjeli uložiti, uložili su u beton, a ne u ljude. Novac se mora trošiti bez korupcije, i u građane, ljudima se mora omogućiti da rade, jer će bez posla otići, poručio je Grbin.

Kandidat za gradonačelnika Marko Bogatić kazao je kako želi ulagati u gospodarstvo i u ljude kojih sada nema, jer su, kako kaže, otišli, a prošle je godine u gradu rođeno samo 54 djece, a umrla su 132 sugrađanina. Stoga ističe kako će prioritet njegove gradske uprave biti poticanje demografskih mjera, gospodarstva i zapošljavanja i vjeruje da može preokrenuti postojeće trendove.