sastanak s plenkovićem

[FOTO/VIDEO] Europski povjerenik Lenarčič potvrdio: Pomoć Hrvatskoj šalje 13 članica EU i Turska

30.12.2020 u 13:40

Bionic
Reading

U Hrvatsku je dan nakon strašnog potresa kod Petrinje i Gline stigao i europski povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič, koji je nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem održao i press konferenciju

Na dolasku mu se zahvalio Plenković. 'Dobro da vidimo koliko je članstvo u EU važno', kazao je Plenković.

Lenarčič je izrazio sućut hrvatskim građanima zbog svih žrtava tragedije, ne samo za one koji su poginuli, koji su ranjeni nego i za one koji su izgubili sve što su imali.

'Htio bih odati priznanje svim službama koje su se odazvali - vatrogascima, HGSS-ovcima, policajcima, pripadnicima civilne zaštite', kazao je Lenarčič.

  • +6
Sastanak Dubravke Šuice, Janeza Lenarčiča i premijera Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Ta solidarnost nije samo ograničena na RH, zato sam odlučio odmah otići u Zagreb. Radi se o europskoj solidarnosti. Nekoliko sati nakon potresa aktiviran je europski mehanizam za civilnu zaštitu i odaziv država članica je bio ogroman. Za manje od 24 sata mi smo u našem sustavu dobili ponude od 13 država članica plus Turske. S time je dokazano da solidarnost u EU predstavlja živo tijelo i da Hrvatska u ovom trenutku nije ostavljena sama', kazao je Lenarčič.

Obratila se i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, koja je podsjetila da je taj kraj devastiran već u ratu. 'Prirode katastrofe se ne mogu predviđati, ali možemo iz ovoga naučiti nešto o stanogradnji, o razvoju ruralnih područja', kazala je.

Pomoć koju su ponudile europske države uglavnom se odnosi na opremu poput šatora, kontejnera, sklopive krevete, vreće za spavanje.