bivši šef diplomacije

[FOTO] Bivši bankar koji je tri puta pao na prijemnom i ljubitelj baseballa koji voli popiti čašicu pića...evo tko je Fumio Kishida, novi japanski premijer

29.09.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Fumio Kishida, 64-godišnji pobjednik stranačkih izbora vladajuće Liberalno-demokratske stranke, bivši je šef japanske diplomacije kojeg bije glas suzdržanog i umjerenog političara sklonog konsenzusu, s nedostatkom dojmljive karizme.

Pobjednik stranačkog izbora za nasljednika nepopularnog premijera Yosihidea Suge gotovo sigurno će postati premijer jer ima većinu u donjem domu parlamenta.

Kishida potječe iz obitelji političara iz Hirošime, grada iz kojeg je kao zastupnik ušao u donji dom parlamenta još 1993., slijedeći svog oca i djeda.

Na čelo vlade dolazi iz drugog pokušaja, nakon što je prije godine dana izgubio u srazu s aktualnim premijerom Yoshihide Sugom koji se povlači s dužnosti zbog velikog pada popularnosti.

Potpora Sugi pala je zbog načina na koji se nosio s pandemijom, zbog čega je i najavio svoj odlazak uoči općih izbora koji se moraju održati do 28. studenog.

"Tada nisam bio dovoljno dobar", ocijenio je nedavno Kishida osvrnuvši se na prethodnu kampanju za čelno mjesto u LDP-u, stranci desnog centra.

"Ovaj puta je drugačije. Čvrsto vjerujem da sam ja taj čelnik koji je potreban u ovom trenutku", rekao je Kishida koji želi promijeniti svoj imidž uglađene, ali i pomalo dosadne osobe.

Iako je njegov suparnik na stranačkim izborima Taro Kono imao najveći broj glasova u javnim anketama, Kishida je prednjačio među zastupnicima, budući da ga viši stranački čelnici smatraju stabilnijim, ocijenio je stručnjak za japansku političku scenu Brad Glosserman sa sveučilišta Tama u Tokiju.

"Kishida uvelike slovi kao siguran izbor, iako je u javnosti suzdržan i drži se po strani, što mu neki predbacuju kao nedostatak karizme ", rekao je Glosserman.

Politika velikodušnosti

Fumio Kishida je od 2012. do 2017. obnašao dužnost ministra vanjskih poslova u mandatu premijera Shinzoa Abea, kada je ispregovarao sporazume s Rusijom i Južnom Korejom, zemljama s kojima Japan često zahlađuje odnose.

Gorljivi je zagovornik ukidanja nuklearnog naoružanja te je 2016. pomogao u realizaciji posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame Hirošimi koji je odao počast žrtvama prvog nuklearnog napada u povijesti, pozvao na "svijet bez nuklearnog oružja", ali se nije ispričao za bombardiranje Hirošime.

Bio je to prvi posjet nekog aktualnog američkog predsjednika Hirošimi.

No, iako se protivi nuklearnom oružju, Kishida je sklon upotrebi nuklearne energije u civilne svrhe koja je od nuklearne katastrofe 2011. u Fukushimi ograničena.

Na gospodarskom planu, taj bivši bankar obećava veliki stimulativni paket kako bi ublažio posljedice pandemije i smanjenje društvenih nejednakosti, odmaknuvši se od neoliberalnih ekonomskih politika koje dominiraju u Japanu u zadnja dva desetljeća.

"Ljudi priželjkuju politiku velikodušnosti, a ja znam slušati", rekao je Kishida.

Istovremeno dijeli brigu za stabiliziranje javnih financija, nakon što je japanski dug, prema podacima MMF-a, 2020. dosegao 256 posto nacionalnog BDP-a.

  • +8
Fumio Kishida Izvor: EPA / Autor: KAZUHIRO NOGI/POOL

Ljubitelj baseballa

Što se tiče društvenih pitanja, Kishida je "oprezniji" od svog suparnika Konoa. I dok Kono podržava istospolni brak te poziva na raspravu o tom pitanju u parlamentu, Kishida priznaje da "kada je riječ o prihvaćanju istospolnih brakova, nije došao do te točke".

Nije previše sklon ni tome da vjenčani parovi zadrže vlastito prezime, što je još jedno kontroverzno pitanje u japanskom društvu.

Kao dijete je živio nekoliko godina u New Yorku gdje je u školi bio izložen rasizmu, iskustvu koje mu je, kako kaže, dalo snažan osjećaj za pravdu.

Veliki je ljubitelj baseballa i navija za tim Hiroshima Carp. U gimnaziji je bio strastveni igrač baseballa, a nakon mature je tri puta pao na prijemnom ispitu za Pravni fakultet Sveučilišta u Tokiju, na veliko razočaranje svojih roditelja.

Studirao je, međutim, pravo na Wasedi, prestižnom privatnom sveučilištu koje je navodno izabrao jer se radi o ozbiljnom, ali nepretencioznom fakultetu.

Voli popiti čašicu pića, za razliku od Suge koji uživa u čaju. Supruga mu dolazi iz bogate obitelji koja se bavi proizvodnjom sakea.

Otac je troje djece koji se tijekom prethodne kampanje za predsjednika LPD-a želio predstaviti kao "običan" Japanac, ali je u tom naumu potpuno promašio zbog čega je pretrpio ismijavanje u javnosti. 

Tada je, naime, na Twitteru, u namjeri da dopre do običnog radnog čovjeka objavio fotografiju kako mu supruga, s pregačom oko struka, poslužuje večeru.