AMERIČKI VELEPOSLANIK

Foley na odlasku iz Hrvatske ishvalio Jadranku Kosor

12.07.2012 u 19:43

Bionic
Reading

Američki veleposlanik James Foley, kojem istječe mandat u Hrvatskoj, oprostio se u četvtak u Zagrebu od sadašnjih i bivših hrvatskih dužnosnika ocijenivši uspjehe u borbi protiv korupcije i jačanje vladavine prava najvećim postignućima Hrvatske tijekom njegove trogodišnje službe u Zagrebu

Na oproštajnom prijemu u Uredu Predsjednika, Foley je istaknuo blisku suradnju s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor i državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem na jačanju vladavine prava koja je bila važan kriterij za zaključenje pristupnih pregovora.


'Zahvaljujem bivšoj premijerki Kosor na suradnji i čestitam na povijesnim postignućima njezine vlade, osobito zaključenju pregovora s EU-om i borbi protiv korupcije', rekao je Foley obraćajući se visokim hrvatskim dužnosnicima, među kojima je bila i Kosor.

Ocijenio je da Hrvatskoj više ne treba pomoć na tome području, nego svoja iskustva može 'izvoziti' susjednim zemljama. 'Mi više ne moramo pomagati Hrvatskoj, nego radimo na tome da prenesemo hrvatska iskustva i osnažimo pravosuđa susjednih zemalja', istaknuo je Foley koji je dužnost veleposlanika u Hrvatskoj obavljao od rujna 2009.

Foley je također izdvojio državničku ulogu predsjednika Ive Josipovića u zemlji i u regiji. 'Nije tajna da moja zemlja ima veliko divljenje za vas kao državnika ovdje u Hrvatskoj i u široj regiji', rekao je američki veleposlanik i dodao kako je uloga Hrvatske važna za viziju jugoistoka Europe koju ima vlada SAD-a.

Ocijenivši da su tijekom Foleyeva mandata odnosi Zagreba i Washingtona značajno poboljšani, predsjednik Josipović je istaknuo da je on pokazao kako se i 'od dobroga može bolje' jer je razumio 'povijest, sadašnjost i budućnost kakvu svi želimo'.

'Služeći svojoj zemlji, od hrvatskih građana učinili ste prave prijatelje', rekao je Josipović i dodao da, iako više neće biti veleposlanik, Foley ostaje trajan prijatelj Hrvatske. Predsjednik Josipović je istaknuo kako je suradnja veleposlanika s vladom bivše premijerke Kosor bila 'izvrsna', kao i suradnja s novom vladom premijera Milanovića, te je izdvojio i uzorne vojne odnose Hrvatske sa SAD-om kao supersilom, osobito u Afganistanu.

Zbog razvijanja odnosa Hrvatske i SAD-a, Josipović je Foleya odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za koje je Foley rekao da ga prima kao osobno priznanje i kao priznanje njegovoj vladi za rad uložen u jačanje suradnje s Hrvatskom.