ZADUŽIVANJE

Finu zatrpalo 600 tisuća ovrha

fina odore 4

fina odore 4

Izvor: tportal.hr / Autor: Martina Kenji

Stupanjem na snagu novih zakonskih propisa o ovrhama 1. siječnja 2011. u Finu je iz tridesetak banaka u Hrvatskoj pristiglo oko 11 milijuna računa i 600 tisuća ovrha

Prema pisanju Glasa Slavonije, nova zakonska rješenja bi trebala ubrzati postupak naplate ovrha, jer će se svi podaci dostavljati na jedno mjesto u Jedinstveni registar računa, koji pak predstavlja elektroničku bazu podataka s računima poslovnih subjekata, građana RH (po prvi put), jedinica lokalne uprave, odnosno svih računa ovršenika.

Novi Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima trebao bi pomoći rješavanju problema nelikvidnosti jer, primjerice, dužnici više neće moći izbjegavati plaćanje računa oročavanjem sredstava u bankama. Novi ovršni zakon, čija bi primjena članaka 325. - 333. trebala stupiti na snagu danom primanja Hrvatske u EU, također bi trebao ubrzati provedbe ovrhe, ali i zaštititi vjerovnika. Novost je u tome što se bjanko-zadužnica (u koju se naknadno upisuje iznos tražbine, ali maksimalno na iznos do milijun kuna) pojavljuje kao gotov obrazac koji se može kupiti u knjižarama, dok se zadužnica (s točnim iznosom zaduženja) ispisuje ovisno od slučaja do slučaja.

Iako je Ovršni zakon mijenjan u sklopu usklađivanja zakonodavstva s Europskom unijom, on je, prema mišljenju saborske zastupnice i članice saborskog Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović, u nekim svojim dijelovima izrazito socijalno neosjetljiv. 'Sporno je što se novim zakonom ubrzava i pooštrava brzina kojom financijske institucije i država naplaćuju dugove od građana', rekla je za tportal Ingrid Antičević Marinović.

No problem je što pojedinci ili vlasnici tvrtki ne mogu na isti način naplatiti svoja potraživanja od države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi