MINISTAR KOJI ZNA DA NIŠTA NE ZNA

'Fimi media je dječja igra prema aferama u Kalmetinom resoru'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 05.01.2011 15:36
  • Objavljeno 05.01.2011 u 12:34
KALMETA

KALMETA

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/24sata

Znam da ništa ne znam, očito je životna mantra HDZ-ovog 'zna se' ministra Božidara Kalmete, koji shodno tome valjda ne zna da ni neznanje (ako ga je bilo) ne oslobađa odgovornosti

'Nije posao ministra da kontrolira sva silna poduzeća koja se nalaze u njegovom resoru, a još manje da bude odgovoran ako netko u nekom poduzeću krade', najnovija je izjava iz Kalmetine prilično skromne niske odgovora na pitanja o hobotnici čiji su korupcijski pipci obljubili svaki kutak Ministarstva prometa, mora i infrastrukture na čijem je čelu.

Dosad je uglavnom odgovarao da ni o čemu ništa ne zna, ni na široj razini u smislu afera kojih su već mjesecima prepune medijske minute i stranice, ali ni na onoj užoj u slučaju osobnog mu vozača koji se 'honorarno' bavio reketarenjem.

Sad je pak s najnovijim odgovorom pokazao još neznanja, a to je da pojma nema koje su zadaće, prava i obaveze ministra u što svakako ulazi takozvana zapovjedna odgovornost. Drugim riječima, premda to nije nikakva novost, ministru nedostaju elementarna znanja o poslu kojim se bavi što su primijetili i naši sugovornici priupitani za Kalmetino držanje u HAC-ovim aferama, a povodom njegove jučerašnje izjave u sjedištu HDZ-a

'Kalmetina najnovija izjava uopće ne zaslužuje komentar', smatra bivši ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo, a sada šef HNS-a Radimir Čačić, podsjećajući da je 'riječ o resoru u kojem su se dogodili propusti i milijunske štete zbog kombinacije kriminala i nesposobnosti, a na što se javno upozorava još tamo od prvog dana vlade i Bechtela pa sve do danas i Kalmeta je barem za ta upozorenja morao čuti i znati. Zašto nije, to treba pitati njega'.

Prozvani je na to već odgovorio mašući glavom da nije imao nikakvih saznanja što nas vraća na početak, jer su afere i nesreće u HŽ-u te lopovluk u HAC-u Kalmeti priskrbile mnoge prozivke, a čak je i jedno poslijepodne njegova smjena bila java, a ne san.

CROPIX /

CROPIX /

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

'To je sad već stvarno smiješno, Kalmeta je već toliko puta bio upozoravan, no tada je sve ismijavao, a sad kad stvari stižu na naplatu, sad se pravi lud', kaže Ivica Pančić, bivši SDP-ovac i aktualni predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata, koji je bio među onima koji su najglasnije upozoravali na nelogičnosti u ministarstvu mora, neba i zemlje.

'Kalmeta je na čelu najveće korupcije posljednjih godina i on će ipak morati prije ili poslije otići', uvjeren je Pančić, koji kaže da je 'afera Fimi Media dječja igra u usporedbi s aferama u HAC-u i cestogradnji'.

'Naravno da Kalmeta ne mora znati svaki detalj, ali ima odgovornost kao ministar, pogotovo kad cijene toliko rastu pa je danas gradnja cesta skuplja dva do tri puta. Morao je imati uvid u troškovnik i napraviti reviziju zašto je tome tako. Teško da je bio bez informacija', smatra Mijat Stanić, bivši član Nadzornog odbora HAC-a i šef Nezavisnog cestarskog sindikata, koji upozorava da je 'Kalmeta sve mogao saznati od Zdravka Livakovića, svog predstavnika u HAC-u, koji je bio vrlo dobro upućen u sve'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!