Svjedoci,odnosno kupci, koje je četvorka zajedno sa zaposlenicima stjerala u kutprijeteći im pištoljima, rekli su policiji da su pljačkaši međusobnorazgovarali na jeziku koji im je zvučao kao 'srpsko-hrvatski', prenosiJutarnji list.

Međutim, policiji nije trebalo puno vremena da s istragom krene utom smjeru, s obzirom na to da Francuska ima bogatu povijest velikihpljački koje su izveli kriminalci iz istočne Europe. Samo dva danaprije 'pljačke stoljeća' u centru Pariza, francuski je sud na zatvorskekazne od šest do petnaest godina osudio troje srpskih državljana kojisu izveli seriju pljački na francuskoj rivijeri u razdoblju od 2001. do2003. godine. Za njih se vjeruje da su članovi zloglasne grupe PinkPanther, koja je posljednjih mjeseci izvela niz pljački u svijetu teukrala dragulje u vrijednosti većoj od 150 milijuna eura.

'Najveći problem s draguljima je taj što ih je vrlo jednostavnoprokrijumčariti preko istočne Europe i zato vjerujemo da četvorka kojaje u četvrtak opljačkala Harry Winston dolazi iz jedne od zemalja bivšeJugoslavije. To je područje 'Eldorado' za krijumčare dijamanata, apljačkaši u četvrtak bili su vrhunski profesionalci koji su točno znališto rade i kada pljačka treba biti izvršena', rekao je za francuskemedije glasnogovornik pariških specijalaca.

U četvrtak točno u 17.30 u draguljarnicu Harry Winston u bliziniChamps Elyseesa ušlo je četvero ljudi. Dvoje ih je bilo odjeveno užene, tako da su izgledali kao dva para, a u draguljarnici je bilo 15ljudi. Izvukli su pištolje i sve osim dvoje zaposlenika stjerali u kut.Dvojici zaposlenika gurnuli su platnene vrećice u ruke i natjerali ihda unutra stave sav nakit koji je bio izložen te nakit iz tajnihpretinaca.

Kada su dobili pune vrećice, njih su dvojicu drškom pištoljaudarili u glavu i bez ispaljenog metka izašli van, sjeli na motore ipobjegli. Policija je odmah pri dolasku u draguljarnicu zaplijenila svevideovrpce s nadzornih kamera i fotografije koje su dobili sasigurnosnog sustava u Švicarskoj, također povezanog s draguljarnicom.Za pljačkaše je jasno da su bili profesionalci jer, osim što je krađaizvedena besprijekorno, pljačkaši su točno znali kada u draguljarnicinema zaštitara, a zanimljivo je da su nekim zaposlenicima znali iimena, zbog čega policija vjeruje da je četvorka dugo pripremala ovajplan.

Francuski stručnjaci procjenjuju da će se ukradeni nakit uskoronaći na crnom tržištu, ali za vjerojatno čak 70 posto nižu cijenu odone kakvu bi imao na legalnom tržištu. Također pretpostavljaju da ćevećina nakita biti prodana u istočnoj Europi jer, kako tvrde, zaluksuznim nakitom i satovima s potpisom na ovom području vlada velikiinteres. Inače, vlasnici draguljarnice, koji žive u New Yorku,raspisali su nagradu od pola milijuna dolara za informaciju koja ćepoliciju dovesti do pljačkaša. No, teško da će biti pronađeni, jer akosu uistinu članovi Pink Panthera, osim trojice Srbina, do danas jeuhvaćena tek nekolicina, a od nakita koji su ukrali, pronađen je tekmanji dio.