obilazak gradilišta

Filipović: Rijeka će imati najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj

12.10.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Dovršetkom zgrade Gradske knjižnice Rijeka (GKR) u kompleksu Benčić, Rijeka će dobiti najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj, rekao je u utorak riječki gradonačelnik Marko Filipović tijekom obilaska gradilišta.

Filipović je rekao da se radovi obavljaju u ugovornim rokovima, a njihov se završetak očekuje krajem svibnja 2022. Slijedi useljenje Gradske knjižnice, a otvorit će se prije ili poslije ljeta te godine, dodao je.

Istaknuo je da je uređenje i prenamjena kompleksa Benčić najveće ulaganje u kulturu u Hrvatskoj. Zgrada Gradske knjižnice je posljednji veliki objekt bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, nakon Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane, MMSU-a i Dječje kuće.

Prema riječima pročelnika Gradskog odjela za kulturu Ivana Šarara, vrijednost radova na zgradi još je u okviru ugovorenog 81 milijuna kuna, što smatra uspjehom u vremenu poskupljenja u građevinarstvu.

Ravnatelj te knjižnice Niko Cvjetković rekao je da se usporedno s građevinskim radovima osmišljava sustav pružanja knjižničnih usluga u novoj zgradi te smještaj fonda. Tu će biti 150 tisuća knjiga i periodika, rekao je i dodao da će tu konačno imati odgovarajući prostor za rad.

Zgrada u kojoj će biti knjižnica je iz druge polovice 19. stoljeća, na vrlo je mekanom terenu i teški su je strojevi kroz desetljeća deformirali pa se mnogo pažnje posvetilo njezinoj stabilizaciji, rekao je glavni projektant, riječki arhitekt Saša Randić i dodao da se dovršava osnovna konstrukcija, a uskoro će se nadsvoditi krovom.

"Ovo je jedan od najstarijih industrijskih kompleksa u Hrvatskoj te smo nastojali u ovoj zgradi zadržati što više industrijskog ozračja te izvornih arhitektonskih rješenja", podsjetio je i dodao da su "tijekom radova otkrivali slojeve prošlosti i nastojali ih sačuvati uz uvođenje novih".

  • +30
Gradonačelnik Marko Filipović obišao radove na budućoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uređenje zgrade knjižnice u negdašnjem T-objektu industrijskog kompleksa dio je projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“,  sufinancira se nepovratnim novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ od 2014. do 2020. Vrijednost projekta je 162 milijuna kuna, od čega je 68 milijuna nepovratno iz Europske unije. Ostatak se financira iz gradskog proračuna, s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna nepovratno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

Zgrada će s vanjske strane zadržati izvorni izgled, a unutar vanjskog plašta izgrađena je nova betonska nosiva konstrukcija. Da bi se osigurala nosivost zgrade, u teren je ubrizgana betonska smjesa na dubinu oko 15 metara na 400 točaka. Radi očuvanja izvornog izgleda, naručena je izrada i montaža više od 160 prozora, koji, uz to, moraju zadovoljiti i sve karakteristike energetske učinkovitosti zgrade.

Radove izvodi tvrtka VG5 iz Ljubljane.

Radovi na zgradi počeli su u rujnu 2019. godine, na površini od 5825 četvornih metara. U suterenu zgrade će biti strojarnica, prizemlje je osmišljeno kao svojevrsni dnevni boravak građana, mjesto susreta i događaja, a fond i drugi sadržaji će biti na trima gornjim etažama.

U prizemlju, uz ulazni prostor, bit će odjel za mlade, odjel filma i glazbe te čitaonica i odjel za slijepe i slabovidne osobe. Na prvom katu će biti odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, na sljedećem katu odjel stručne literature, a na trećemu računalna učionica, koja će služiti i za projekcije, predavanja i sastanke.