slovačka

Fico spreman podnijeti ostavku nakon ubojstva novinara

14.03.2018 u 19:47

Bionic
Reading

Slovački premijer Robert Fico rekao je u srijedu kako je spreman podnijeti ostavku nakon ubojstva novinara pod uvjetom da se ne sazivaju prijevremeni izbori

Fico je rekao da je spreman odstupiti ako se predsjednik Andrej Kiska složi da Ficova stranka Smer izabere novog premijera, odnosno da se poštuju rezultati zadnjih izbora.

Fico je pokušavao održati na vlasti svoju trostranu vladu unatoč pritiscima da sazove prijevremene izbore zbog političke krize izazvane ubojstvom Jana Kuciaka krajem veljače.

Podsjetimo, slovačke oporbene stranke predale su u utorak prijedlog izglasavanja nepovjerenja koalicijskoj vladi premijera Roberta Fica, o kojoj bi se trebalo izjašnjavati u ponedjeljak.

'S Ficom u vladi, nije moguća objektivna istraga o dvostrukom ubojstvu novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice', rekao je predsjednik stranke Sloboda i solidarnost (SaS liberali), Richard Sulik.

Vlada proživljava krizu nakon ubojstva Kuciaka koji je istraživao navodne veze između talijanskih poslovnih ljudi povezanih s kalabreškom mafijom i slovačkih poslovnih ljudi.

Kuća u kojoj je ubijen Jan Kuciak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najmanja stranka članica vladine koalicije Most-Hid (desni centar, blizak mađarskoj manjini) traži prijevremene izbore.

Druga mala članica koalicije, Slovačka nacionalna stranka (SNS, nacionalistička desnica) je sklona prijevremenim izborima.

Šef Most-Hid, Bela Bugar je najavio u noći između ponedjeljka i utorka da želi prijevremene izbore u skladu s drugim partnerima koalicije. Ukoliko se ne nađe termin za te izbore, Most-Hid namjerava napustiti koaliciju, koju od izbora 2016. vodi Smer-SD premijera Fica.