SVE VEĆA KONKURENCIJA

Festival Fra Ma Fu: Uručene nagrade za reportažu i humanost u novinarstvu

03.10.2021 u 16:21

Bionic
Reading

Sedmi po redu Fra Ma Fu festival završio je u nedjelju u Daruvaru dodjelom nagrada za reportažu i humanost u novinarstvu, a prvu nagradu dobila je novinarka Jutarnjeg lista Tena Šarčević za reportažu "Ispovijesti reporterke: Petrinja mi je u trenu nestala pred očima"

Drugu nagradu dobio je novinar 24sata Denis Mahmutović, a treću Andreja Topić iz Slobodne Dalmacije, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva.

Dodijeljene su i dvije nagrade za humanost, i to jedna na regionalnoj razini.

Dobila ju je novinarka Angela Rajčevska, novinarka Makedonske informativne agencije (MIA), koja je nagradu dobila za istraživanje urbane mafije u Makedoniji, dok je nagrada za humanost u Hrvatskoj dodijeljena Danielu Pavliću, novinaru i aktivistu iz Hrvatske Kostajnice, za humanitarni rad na području Banije.

P redsjednik žirija Mato Pejić je, obrazlažući nagrade, kazao kako je iz godine u godinu sve veća konkurencija i sve više prijavljenih radova pa iako se "nekome može učiniti da se imena laureata ponavljaju, i kvaliteta kandidranih reportaža također je u usponu".

Ove je godine za nagradu konkurirala 31 reportaža od kojih je 11 ušlo u uži izbor, a odluka o pobjednicima donesena je "u pripetavanju", izvijestio je.

Prvonagrađena Tena Šarčević kazala je kako joj puno znači ova nagrada - kako profesionalno, tako i u emotivnom smislu.

"Sve su se riječi činile previše banalne za opisati scene kojima smo svjedočili mi koji smo se 29. prosinca 2020. zatekli u Petrinji. Bol je bila pregolema, što zbog žrtava, tako i zbog činjenice da smo dopustili da cijeli jedan kraj Hrvatske godinama bude sustavno zanemarivan. Velika mi je čast što je žiri, u kojem su imena koja iznimno poštujem, prepoznao moju reportažu kao kvalitetnu", rekla je Šarčević.

Glavni organizator Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek rekao je da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim izdanjem te je zahvalio brojnim sudionicima i gostima, a za iduću godinu najavio "još bolji festival" u Daruvaru.