UTRKA U PROIZVODNJI CJEPIVA

Fauci zabrinut zbog planova Rusije o skorom masovnom cijepljenju

01.08.2020 u 23:13

Bionic
Reading

Ruske zdravstvene vlasti dovršile su fazu kliničkog ispitivanja cjepiva te se pripremaju početi masovno cijepljenje protiv koronavirusa u listopadu, najavio je ministar zdravstva, dok je dio stručnjaka zabrinut zbog tako brzog ruskog pristupa.

Mihail Muraško je kazao da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti cjepivo, a potom postupno i ostatak stanovništva.

Dodao je da je kliničko ispitivanje cjepiva razvijenog u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje.

"Planiramo sveobuhvatnija cijepljenja za listopad", kazao je.

Reuters, pozivajući se na anonimne izvore, navodi da bi moguće cjepivo ruska regulatorna tijela mogla potvrditi ovoga mjeseca.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u svibnju objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

Dosad Rusija nije dala znanstvene podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju.

Neki su stručnjaci međutim zabrinuti zbog brzinskog ruskog pristupa.

  • +5
Rusi u Republici Srpskoj Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je u petak kako se nada da Rusija i Kina "stvarno testiraju cjepivo", prije no što će nekoga cijepiti.

Fauci je kazao da bi SAD trebao imati "sigurno i efikasno" cjepivo do kraja godine.

"Ne vjerujem da će postojati cjepiva puno prije našeg te da ćemo morati ovisiti o drugim zemljama da razvijemo cjepivo", kazao je američkim kongresnicima.

Cjepiva se razvijaju širom svijeta, a trenutno je više od 20 mogućih cjepiva u kliničkoj fazi ispitivanja.

Muraško je rekao da je još jedno cjepivo u fazi kliničkog ispitivanja, dodajući da će ih biti još.

Po službenim statistikama, Rusija ima više od 845.000 zaraženih koronavirusom, a svaki dan se zarazi novih oko 5000 ljudi. U Rusiji je dosad umrlo više od 14.000 ljudi, dok ih se oporavilo oko 646.000, pokazuju službeni podaci.

Najviše je zaraženih u Moskvi, gdje su brojke nedavno ponovno počele rasti. U glavnom gradu u subotu su se ponovno otvorila kina, kazališta i koncertne dvorane nakon što su više mjeseci bili zatvoreni. Svako drugo sjedalo mora biti prazno.