ISHITRENA NAJAVA

Evo zašto je ministrica Divjak ipak odustala od zaključivanja ocjena pred Božić

19.10.2017 u 22:21

Bionic
Reading

Učenike i roditelje, no ponajviše nastavnike, zatekla je u utorak vijest o povratku ocjena na polugodištu već od ove školske godine, jer bi to značilo da se ocjene zaključuju već za dva mjeseca, do 22. prosinca. Dan kasnije, u srijedu, još ih je više iznenadila vijest da u prosincu ipak neće biti zaključnog ocjenjivanja, tim više što je obje informacije priopćila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Što se zapravo dogodilo?

Ministrica Blaženka Divjak uistinu je promijenila ploču oko zaključivanja ocjena na polugodištu, iako to nije učinila preko noći. Iz detalja s prve snimke HTV-a, naime, vidljivo je da je ministrica dala izjavu o povratku zaključivanja ocjena na polugodištu još prošlog tjedna, nakon sjednice Vlade u četvrtak, 12. listopada, ali ta izjava emitirana je u središnjem Dnevniku HTV-a tek u utorak, 17. listopada. Dakle, između ministričine najave i njena povlačenja prošlo je gotovo punih tjedan dana, što dakako ne oslobađa Blaženku Divjak od odgovornosti za pomutnju u zbornicama, prvenstveno zato što nije objasnila zašto se predomislila. 

Podsjetimo, ministrica je prvo izjavila da se zakonskim izmjenama i dopunama - na traženje nastavnika, učenika i roditelja - predlaže povratak zaključivanja ocjena na polugodištu.

'To je pripremljeno za javnu raspravu, pa ako se neće stići, onda ćemo to na neki način odlukom riješiti', odgovorila je Divjak na pitanje HTV-a hoće li to stići provesti s obzirom da kraj polugodišta i nije tako daleko. 

Činilo se, dakle, da je Blaženka Divjak čvrsto naumila vratiti zaključivanje ocjena na polugodištu uoči predstojećeg Božića, pet godina nakon što je tu praksu ukinuo SDP-ov ministar Željko Jovanović.

U srijedu je, međutim, HTV objavio da 'iako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer najavila kako se na polugodištu vraća zaključivanje ocjena, čini se da zbog proceduralnih razloga to ipak neće biti moguće ove nastavne godine'.

U tom prilogu, ministrica sugerira da se ocjene ipak neće zaključivati jer je, eto, potrebno provesti javnu raspravu o novom propisu, što je pak usporeno zbog novih pravila o slanju dokumenata u javnu raspravu. Ni riječi o prethodno najavljenoj posebnoj odluci ministarstva, kojom bi se premostio proceduralni ponor javne rasprave.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tportal doznaje da je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kako se zove taj dokument, zapeo na provjeri u tijelima Vlade, a prije 'zelenog svjetla' Banskih dvora Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može ga pustiti u javnu raspravu.

Po novim pravilima, koje je premijer Andrej Plenković uveo nakon fijaska ministrice Nade Murganić s Obiteljskim zakonom, takvu proceduru sada moraju proći svi važni zakonski propisi. Čini se da je ubrzani povratak ocjenjivanja na polugodištu tema koja bi mogla izazvati nove i nepotrebne prijepore u javnosti, pa se to pitanje ne može rješavati na razini ministarske odluke.