BIRAJU SE KANDIDATI

Evo tko bi uskoro mogao biti na čelu Meksika

18.02.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Meksičke političke stranke službeno će izabrati predsjedničke kandidate u nedjelju, šest tjedana prije početka kampanje za izbore 1. srpnja.

Andres Manuel Lopez Obrador (64) bit će imenovan kandidatom ljevičarske stranke Morene. Taj bivši gradonačelnik meksičke prijestolnice imao je dvoznamenkastu prednost u većini anketa od prošle godine, a potpora mu je narasla u dva ispitivanja javnog mišljenja prošloga tjedna.

Međutim, jako mu se približio koalicijski kandidat Ricardo Anaya (38), najmlađi od trojice kandidata.

Izbor vladajuće stranke, bivši ministar financija Jose Antonio Meade (48), daleko zaostaje za njima i prema nedavnim anketama gubi potporu dok se bori protiv bijesa javnosti na vladu zbog nasilja i korupcijskih skandala.

"Ako se ovaj trend nastavi, utrka će postati još napetija između dvojice predvodnika", rekao je politički analitičar iz Eurasia Groupa, ali je istaknuo da su birači dosad uvijek mijenjali svoje mišljenje tijekom kapanje tako da se puno toga može promijeniti. 

  • +10
Kandidati za predsjednika Meksika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glavne stranke u nedjelju će službeno nominirati svoje kandidate za izbore 1. srpnja na kojima se prvi put mogu kandidirati neovisni kandidati. Očekuje se da će dovoljno potpisa za svoje kandidature prikupiti Margarita Zavala, supruga bivšeg predsjendika Felipea Calderona, i Jaime Rodriguez, koji je postao prvim meksičkim neovisnim guvernerom 2015.

Analitičari ne daju velike izglede potencijalnim neovisnim kandidatima.