OD PRESELJENJA DO PROSPERITETA

Evo što vam je obećala prva hrvatska predsjednica

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 18.01.2015 13:53
  • Objavljeno 12.01.2015 u 17:17
  • +12
  • +9

Karijera Kolinde Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: I.E.M.

'Bit će Hrvatska među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama Europske unije!' najzvučnije je obećanje Kolinde Grabar Kitarović iz jučerašnjeg govora nakon što je u drugom izbornom krugu izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske pobijedivši suparnika Ivu Josipovića s 1,48 posto više glasova birača

U tu misiju kreće kroz tri prioritetna koraka koje je nabrojala: prvo: odmah od prve sekunde počinje raditi; drugo: '... idemo zajedno bez podjela kao ujedinjena Hrvatska, snažniji i samopouzdaniji, jer Hrvatska može i hoće bolje'; treće: '... u potpunosti ću primijeniti svoj program. Od rasta i razvoja, socijalne stabilnosti i života dostojnog u Hrvatskoj. Pružit ću ruku svakome kome je potrebna. Imat ćemo nacionalnu politiku zaštite, što jamčim kao vrhovna zapovjednica vojnih snaga'.

Danas ujutro za Večernji list najavila je da su tri stvari također prioriteti: sazivanje sjednice Vlade na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju i traženju mogućih rješenja, što je apsolutni prioritet. Zatim, sazvat će summit s poslodavcima, sindikatima i ostalima, radi raspravljanja o gospodarskoj krizi i načinima pokretanja zapošljavanja. A treće je slanje Ovršnog zakona na ocjenu ustavnosti.

Prezadužene građane podsjećamo da je Grabar Kitarović u predizbornom sučeljavanju s Josipovićem na RTL televiziji najavila i da želi donijeti promjene 'odmah i sada', a jedna od njih je 'moratorij na ovrhe građanima koji su trenutačno bez posla'.

Posebno će protresti našu diplomaciju:
'Neću dopustiti da nam diplomacija bude mjesto za sklanjanje i uhljebljivanje podobnih. Svako putovanje imat će određenu svrhu i ciljeve. U realizaciji svega otvorit ću snažan dijalog s ovom i drugom vladom, Saborom, gospodarskim institucijama i posebno građanima.'

Sve to, prema njezinim planovima, trebalo bi spriječiti iseljavanje građana iz Hrvatske, a Grabar Kitarović tvrdi da 'neće dopustiti novi egzodus iz Hrvatske'.

Tijekom predizborne kampanje mnogo je govorila o štednji, a jedna od prvih najava bilo je preseljenje Ureda predsjednika s Pantovčaka u vilu u Visokoj, gdje bi se, smatrala je, moglo uštedjeti novca. Početkom kampanje rasprava o ovom pitanju trajala je desetak dana, ali kasnije se više nije spominjala, iako je Grabar Kitarović tu ideju predstavila kao jednu od ključnih, kao i otvaranje rezidencije na Brijunima za građanstvo. Tako bi, planira, uštedjela oko 10 milijuna kuna od sadašnjih oko 43 milijuna, koliki je budžet predsjedničkog ureda. Kasnije je, u televizijskom sučeljavanju, rekla da bi uvela reda i u broj generala, pa im broj svela na 'standarde NATO-a', ali nije rekla precizno znači li to više ili manje od sadašnjih 28 generala.

Kao kandidatkinja HDZ-a i koalicijskih stranaka, Grabar Kitarović naglašavala je da je protiv monetizacije autocesta, što je trenutno jedna od glavnih aktivnosti vlade Zorana Milanovića. 'Autoceste moraju ostati u rukama Hrvatske', govorila je Grabar Kitarović. U tom paketu je i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, za koje će se također zalagati.

Velika novost bilo bi i uvođenje obaveznog vojnog roka o kojem je Kolinda nekoliko puta govorila, a u sučeljavanju na HRT-u pojašnjavala je da želi da taj rok traje mjesec ili dva mjeseca i da bi to pridonijelo sigurnosti građana u izvanrednim situacijama, poput elementarnih nepogoda.

Nakon govora pred HDZ-ovcima, Grabar Kitarović je u izbornoj noći posjetila skupinu branitelja koji posljednja dva i pol mjeseca prosvjeduju pred zgradom Ministarstva branitelja u Savskoj u Zagrebu, takozvane 'šatoraše', gdje je rekla da će se boriti za njihove zahtjeve, među kojima i donošenje 'ustavnog zakona o hrvatskim braniteljima', koji bi braniteljima omogućio da im brojna materijalna prava ne mogu umanjiti drugi zakoni i podzakonski akti.

BLOKIRANI VEĆ PODSJEĆAJU NA PREDIZBORNO OBEĆANJE

Miriam Kervatin u ime udruge Blokirani, na njihovim internetskim stranicama podsjetila je novoizabranu predsjednicu Hrvatske na njezino predizborno obećanje da će među prvim potezima poduprijeti inicijativu Blokiranih za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona. Kervatin podsjeća Grabar Kitarović da je život 320.000 blokiranih građana Hrvatske postao glavnom izbornom temom koja je odlučila izbore 'između bivšeg predsjednika koji temu nije prepoznao i predsjednice koja jest'. Kervatin je Kolindi Grabar Kitarović poručila da Hrvatska treba 'predsjednicu koja će raditi, koja će trajno biti prisutna među svojim državljanima i pomno ih slušati'.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!