GRAFOLOG POTVRDIO POTPIS

Evo što sve DORH stavlja Sauchi na teret, prijeti mu do 12 godina

10.02.2017 u 12:02

Bionic
Reading

Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta i pritvaranja u istražni zatvor, koji je USKOK posredstvom DORH-a poslao u Hrvatski sabor, očito je da se Tomislava Sauchu tereti za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti kojim je pribavljena znatna imovinska korist, za što je određena kazna zatvora od jedne do 12 godina

Uz to, Sauchu terete za krivotvorenje službene isprave, za što je prema Kaznenom zakonu određena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. DORH tereti Sauchu da je od službenika u Uredu za opće poslove Vlade tražio izradu naloga za službena putovanja od kraja 2013. do početka 2016. godine te su mu na temelju tih naloga, koje su službenici smatrali vjerodostojnima, isplaćene akontacije za nekoliko stotina službenih putovanja. Iznos je, kaže DORH, Saucha zadržavao za sebe, a riječ je o 540.522 kuna i 1.360 eura.

Nakon što su pokrenuti izvidi početkom tjedna grafološkim je vještačenjem ustanovljeno da je potpis na putnim nalozima doista Sauchin, iako je on to odlučno opovrgavao. Kako se do sada sumnjalo, službena putovanja su glasila na trojicu posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, kojem je Saucha bio šef kabineta: Slavka Goldsteina, Nevena Budaka i Sinišu Petrovića. DORH je tražio istražni zatvor da Saucha ne bi mogao utjecati na svjedoke.

Odvjetnik Branko Šerić pojasnio je za tportal da je grafološki dokaz najmanje pouzdan. 'Rijetko se događa da je sigurno utvrđeno je li potpis krivotvoren ili ne. To i iskazi svjedoka su najmanje pouzdani dokazi', napominje Šerić.

  • +2
Saucha napušta svoj stan nakon što mu je skinut Saborski imunitet Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX