fuchs uputio dopis

Evo što ravnatelji moraju učiniti dođe li do opasnosti u hrvatskim školama

18.05.2023 u 20:02

Bionic
Reading

Prema novim 'Smjernicama za postupanje u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama', koje je zajednički izradila radna skupina dvaju ministarstava: obrazovanja i unutarnjih poslova, ravnatelji škola dužni su u takvim slučajevima odmah kontaktirati policiju

Danas je jedan dječak osmog razreda jedne osnovne škole u Zagrebu nakon svađe na društvenim mrežama poslao fotografije s mecima i oružjem drugim učenicima u školi. Policija je reagirala i na neko vrijeme zatvorila školu i učenike po razredima.

Ravnateljica škole potvrđuje da je policija obavila razgovor s nekim učenicima. Policiju su odmah pozvali - prema novim "Smjernicama za postupanje u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama", koje je zajednički izradila radna skupina dvaju ministarstava: obrazovanja i unutarnjih poslova. U njima su navedene situacije i mjere koje ravnatelji kao članovi novo-uspostavljenih timova za prevenciju i borbu protiv nasilja trebaju poduzeti u kriznim situacijama. 

Prema smjernicama je u slučaju saznanja o nezakonitim i potencijalno rizičnim objavama učenika na društvenim mrežama, potrebno je 'sačuvati poveznicu na web mjesto ili profil, kao i samu objavu, te odmah obavijestiti nadležnu policijsku postaju'. Tanođer, dodaj se 'nužno je da ravnatelj odmah obavijesti roditelje (skrbnike) maloljetnih učenika sudionika i potencijalnih sudionika te im ponudi da odmah dođu u školu na razgovor'. Iz policije su potvrdili da provode više kriminalističkih istraživanja sličnih događaja, donosi HRT.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je danas dopis svim ravnateljima škola u kojemu poziva na potrebu podizanja sigurnosne razine boravka učenika u školskim ustanovama na području Hrvatske, s ciljem „sprječavanja rizičnih i opasnih okolnosti i stanja koja mogu dovesti do ugrožavanja sigurnosti, zdravlja i života učenika i djelatnika“.

U dopisu ravnateljima proslijeđen je dokument naziva „Smjernice za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama“, koje je, kako Fuchs navodi u dopisu, Ministarstvo znanosti izradilo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Riječ je o dokumentu na tri stranice s detaljnim uputama o postupanju, javlja Jutarnji.hr.