MINISTAR PREDSTAVIO ZAKON

Evo što ćemo po novom raditi sa smećem

03.07.2013 u 15:00

Bionic
Reading

'Uspostava reciklažnih dvorišta i odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, s naglaskom na papir, prvi su od koraka kojima ćemo započeti uspostavljanje održivog sustava gospodarenja otpadom i povećati recikliranje. Očekujem da će se građani odazvati pozivu da zajednički stvaramo nove vrijednosti od onoga što danas smatramo smećem. Iz istraživanja koja sam vidio a i kroz komunikaciju s građanima vidim da su spremni a na nama, državi, njihovim gradovima i općinama je da im to i omogućimo', izjavio je danas ministar Zmajlović na predstavljanju Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Dosadašnja praksa, prikupljanje svog otpada u jednu kantu i zatrpavanje zemljom, je najjednostavnija i na prvi pogled može izgledati najjeftinija. Posljedice takvog postupanja su brojni i skupi projekti sanacija odlagališta za koje je u Hrvatskoj od 2005. alocirano gotovo 2 milijarde kuna. Uz to, u posljednjih deset godina lošim gospodarenjem otpadom na odlagališta se zakopalo više od 5 milijardi kuna vrijednih sirovina.

Zato je nužno uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom koji je provediv i učinkovit, omogućuje transparentne tijekove otpada, sirovina i novca, jasno propisuje odgovornosti zajednice, pojedinca i pravnih osoba te omogućuje da korist od održivog gospodarenja otpadom postane opća, stoji u priopćenju Ministarstva.

Ključna razlika od dosadašnjeg zakona je precizno definiranje obaveza i odgovornosti i jasno razrađeni mehanizmi kontrole provođenja zakonskih obaveza. Novi zakon utvrđuje red prvenstva gospodarenja otpadom koji postaje politika provođenja sustava gospodarenja otpadom na svim razinama. Prioritet je sprječavanje nastanka otpada, potom slijedi priprema za ponovnu uporabu, recikliranje, drugi postupci oporabe poput energetske oporabe te kao najmanje poželjno, zbrinjavanje.

Organizacija gospodarenja otpadom biti će moguća putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ili putem trgovačkog društva - organizacije, tijela kroz koji proizvođači proizvoda koji u nekom trenutku postaju otpad mogu ispuniti obaveze vezane za njihovo zbrinjavanje.

Dva osnovna nacionalna cilja koja žele ostvariti su smanjenje količine odloženog otpada i smanjenje količine odloženog biorazgradivog otpada, a ti su ciljevi i navedeni u zakonu. Odgovornost za njihovo ostvarivanje spuštena je do razine jedinica lokalne samouprave. Za ostvarivanje ovih ciljeva uvjeti su osigurati mogućnost odvajanja na kućnom pragu, naplata po količini preuzetog otpada ili volumenu posude te edukacija građana o načinima provođenja gospodarenja otpadom. Sve su to obaveze jedinica lokalne samouprave za koje su uvedeni i jasni mehanizmi stimulacije odnosno destimulacije.

Stimulira ih se kroz subvencije za nabavu spremnika i podizanje infrastrukture a destimulira kroz naknade za prekoračenje kvota za odlaganje.
Kako bismo dosegli ciljeve za smanjenje odloženog biorazgradivog otpada prvo ćemo fokus staviti na papir kojega je relativno jednostavno izdvojiti u kućanstvu i za kojeg postoji tržište.

Glomazni otpad odložen na javne površine, osim ružnog prizora i opasnosti zbog činjenice da je u tim gomilama često i opasan otpad, stvara i pogrešnu sliku da je dovoljno otpad izbaciti na ulicu a netko će se za njega već pobrinuti. Takav otpad moći će se besplatno predati u reciklažno dvorište, u odgovarajući spremnik ili će ga komunalno poduzeće preuzeti na poziv i zbrinuti na adekvatan način.

Po prvi puta se uvodi institut 'nusproizvoda' i 'ukidanje statusa otpada' kao snažan poticaj domaćem gospodarstvu i poduzetništvu za razvoj reciklažne industrije. Neke kategorije koje nastaju kao nusproizvod tehnološkog procesa i kao takve su se isključivo terminološki smatrale otpadom , a u stvarnosti su vrijedna sirovina, odsad se kao sirovina mogu i tretirati.

Novi zakon predviđa bolju kontrolu tijeka novca odredbom da se i prodaja otpada za vlastite potrebe od strane fizičkih osoba obavlja putem žiro računa, uz osobnu iskaznicu i uvođenje videonadzora na otkupnim mjestima čime pojedinci koji se bez ikakvih dozvola bave trgovinom otpadom više nisu u povlaštenom položaju u odnosu na tvrtke koje poštuju sve predviđene propise i u djelatnost su uložile ozbiljna sredstva.