brojni bilateralni susreti

Evo s kime se sve Plenković susreo danas u Davosu, razgovaralo se o potencijalnoj suradnji i ulaganjima

19.01.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković održao je u četvrtak brojne bilateralane susrete na marginama Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, među ostalima s glavnim tajnikom OECD-a, predsjednikom Europske investicijske banke, šefom Googlea i šeficom Visa Europe

Premijer je objavio na Twitteru da se sastao s Wernerom Hoyerom, čelnikom Europske investicijske banke (EIB)-a koja je "dosad kroz zajmove u javni i privatni sektor Hrvatske usmjerila sedam milijardi eura". "Razgovaramo o projektnoj suradnji, kao i globalnim finacijskim izazovima", stoji u tvitu. Premijer se u Davosu sastao i s predstavnicima organizacije Global Citizen čije aktivnosti, kako je napisao, "Hrvatska nastavlja snažno podupirati".

Na susretu s glavnim tajnikom Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom razgovarao je o pristupanju Hrvatske "kao završnom strateškom koraku integracije u krug najrazvijenijih zemalja. Razmijenili smo mišljenja i o ekonomskoj situaciji u Europi te naporima za prevladavanje energetskih i inflacijskih pritisaka".

Pelnković se sastao i s predsjednikom Googlea za globalne poslove Kentom Walkerom i čelnicom Visa Europe Charlotte Hogg s kojima je razgovarao o potencijalnoj suradnji i ulaganjima. S azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom razgovarao je o daljnjem jačanju odnosa Hrvatske i Azerbajdžana s naglaskom na energetsku i gospodarsku suradnju.

Sastao se i s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom. "Zahvalni smo Europskom parlamentu na potpori pristupanju Hrvatske u šengen i eurozonu. Razgovaramo o nastavku pomoći Ukrajini, europskom putu jugoistoka Europe te zelenoj i digitalnoj tranziciji", napisao je premijer na Twitteru.