NAGOMILANE FRUSTRACIJE

Evo koliko je 'opomena' izdano za propuste u školskim izletima i na što sve roditelji imaju pravo

14.06.2019 u 22:54

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) očitovalo se, na traženje tportala, o problematici sigurnosti na školskim izletima i putovanjima, prvenstveno onima vezanim uz prijevoz. Niz takvih problema iskusili su u posljednja dva dana nastavnici i učenici zagrebačke Osnovne škole Kustošija, koji su imali problema s autobusima za čak tri izleta djece trećih, petih i šestih razreda, dok je izlet u Trakošćan za pete razrede otkazan jer je stiglo nekoliko autobusa koji su ili bili neispravni ili imali premalo mjesta za učenike

Od MZO-a, između ostalog, tražili da definiraju tko je nadležan za školske izlete, ekskurzije i putovanja, te preciziraju koliko je prijava vezanih uz to posljednjih godina dobila prosvjetna inspekcija.

Iz Ministarstva napominju da školske ustanove provode školske izlete i ekskurzije u skladu s Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Prema tom dokumentu, škole mogu samostalno, dakako u skladu u drugim propisima o prometu i turizmu, za svoje učenike organizirati poludnevni ili jednodnevni školski izlet i terensku nastavu.

Sukladno Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, inspektori provjeravaju provodi li se učenička prehrana, prijevoz, učenička ekskurzija, izlet ili druga propisana aktivnost u skladu sa zakonom, drugim propisom, općim aktom, godišnjim planom i programom rada i školskim kurikulumom.

U razdoblju od 1. siječnja 2015. do današnjeg dana, proveden je 181 inspekcijski nadzor u kojem su inspektori nadzirali kako se provode navedene aktivnosti. Od toga je 130 aktivnosti provedeno u skladu sa zakonom i propisima (76 u osnovnim školama, 53 u srednjim i jedna u umjetničkoj školi), dok 51 aktivnosti nije bila usklađena sa zakonom i propisima (22 u osnovnoj i 29 u srednjoj školi).

  • +8
Školsko doba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

U provođenju navedenih inspekcijskih nadzora, prosvjetna inspekcija je 38 puta donijela Rješenje o otklanjanju nedostataka u određenom roku u slučajevima učeničkih izleta, ekskurzije, terenske nastave ili drugih odlazaka iz školskih prostora, a nije pribavljena suglasnost, pristanak ili odobrenje roditelja, ili ako se te aktivnosti ne planiraju, ne pripremaju ili ne organiziraju u skladu s posebnim propisima.

Iz MZO-a dodatno poručuju da se radi o specifičnom Pravilniku, koji uključuje i subjekte izvan njihove nadležnosti i čije su odredbe usklađene s drugim propisima, pa su nadležna postupanja po pojedinim člancima vezana uz druga nadležna ministarstva. Naime, odredbama članka 23. Pravilnika propisane su obveze davatelja usluga (agencija, prijevoznika…): pružiti sve potrebne informacije korisnicima usluga; pružiti usluge sukladno ugovorenom i posebnim propisima kojima je uređeno pružanje usluga u turizmu te prijevoz djece; nadoknaditi troškove i odštetu učeniku i njegovim roditeljima u slučaju pretrpljene štete zbog propusta u organizaciji i provedbi izvanučioničke nastave i/ili postupanju protivno ugovorenom.

Pravo na nadoknadu troškova i odštetu

MZO nije nadležno za utvrđivanje nepravilnosti i nema ovlast postupanja prema turističkim agencijama i prijevoznicima. Nadzor nad radom turističkih agencija u nadležnosti je Ministarstva turizma, a nadzor nad provedbom zakona i propisa iz područja sigurnosti prometa i prijevoza provodi nadležno tijelo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na temelju dopisa Gordane Kajić, ravnateljice Osnovne škole Kustošija, MZO može u skladu s propisima uputiti školu na postupanje i prava koja može ostvariti, a u Pravilniku piše da roditelj/učenik ima pravo na nadoknadu troškova i odštetu od strane davatelja usluga u slučaju pretrpljene štete zbog propusta u organizaciji i provedbi izvanučioničke nastave. Iz dopisa koji je ravnateljica uputila Ministarstvu vidljivo je da je ravnateljica, brinući o sigurnosti učenika i radnika, postupila u skladu s propisima, pozvala policiju i zatražila provjeru vozila, nakon čega slijedi prijava događaja nadležnim tijelima i daljnja postupanja u skladu s propisima, poručili su iz MZO-a.