DNEVNI RED SKUPŠTINE

Hasanbegović od Bandića traži da ukloni bistu Ive Lole Ribara

16.11.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Uklanjanje nedavno ponovo postavljene biste narodnom heroju Ivi Loli Ribaru naći će se po svemu sudeći na sjednici zagrebačke Skupštine 30. studenog. Iako dnevni red sjednice još nije objavljen, zastupnici su dobili njegov prijedlog, a da je spomenuta točka na njemu, javnost je obavijestila nezavisna Sandra Švaljek putem Twittera

'Prioritetne komunalne teme ni ovoga puta neće izostati', napisala je cinično Švaljek.

  • +3
Bista Ive Lola Ribara vraćena u park na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Da se bista, koju je gradonačelnik Milan Bandić vratio prije nekoliko tjedana, nakon što je uništena devedesetih godina prošlog stoljeća, ponovno makne predložio je njegov koalicijski partner Neovisni za Hrvatsku.  

Podsjetimo, Neovisni, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su udružili snage nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Kako je nakon brisanja Tita doživio niz kritika, Bandić je odlučio vratiti bistu heroju koji nije imao krvave ruke nakon završetka Drugog svjetskog rata – Ivi Loli Ribaru. Bista je u listopadu postavljena u park na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice u Zagrebu, a riječ je o radu akademskog kipara Koste Angelija Radovanija. Taj je potez Hasanbegović nazvao uzurpatorskim, nasilničkim i samovoljnim.

Nedugo nakon što je postavljena bista se našla na udaru vandala koji su na njoj iscrtali ušato 'u' i križ pa su gradski komunalci ponovno imali posla.