PRIJAVITE NEPRAVILNOSTI

Evo kako se i danas krši izborna šutnja

28.12.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Izborni dan prolazi u znaku malobrojnih dojava građana o nepravilnostima, javlja GONG na svojim stranicama te da primaju neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, građani su GONG-u prijavili tri izvora sms-ova ili e-mailova koji ih jučer, ali i danas uznemiravaju pozivajući na „pravi put“ Ive Josipovića (sms i telefon), na izbore u ime Ivana Vilibora Sinčića (e-mail) te na glasanje „za Kolindu“ s potpisom HSS-a (sms). K tome, građani su dojavili da predstavnici HDZ-a poznati lokalnoj javnosti stoje pored biračkih mjesta (Ričine – Zadar i u Brezovici gdje nagovaraju na glasanje za kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović). U ovakvim situacijama, građani se trebaju obratiti nadležnim tijelima, a redom ih navodi GONG na ovom linku.

U odnosu na rad promatrača, GONG-u je dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima HDZ-a, dok je u Zagrebu jedan promatrač Kolinde Grabar Kitarović primijećen kako stoji iznad članova biračkog odbora i zapisuje tko je izašao na glasanje. Podsjećamo, promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača ni ometati rad izbornog tijela, a ne smije ni agitirati za određenog kandidata. Promatrač ima pravo upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati obrazložene primjedbe na rad izbornog tijela te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao.

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojavu građanina koji je zatražio da birački odbor posjeti njegov dom kako bi njegova teško pokretna majka mogla glasati, na što je dobio savjet člana biračkog odbora da on sam glasa u ime majke (selo Vinkovec, općina Preseka). K tome, GONG je primio jednu dojavu o glasanju običnom olovkom te jednu dojavu o sumnji da su svi članovi jednog biračkog odbora članovi HDZ-a, što je upućeno na provjeru Državnom izbornom povjerenstvu. GONG poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu.

U odnosu na popis birača, jedna je građanka dojavila da su njeni roditelji odjavljeni s popisa, ali su se neovisno o tome, opet našli na popisu na svom starom biračkom mjestu. GONG podsjeća da birači kojima je istekla osobna iskaznica ili koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju će dobiti na izborni dan.

GONG tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook i Twitter profila te telefona (01) 4825 444.