kako se glasalo kod vas?

Evo kako je ova trojka prošla u županijama, ali i većim gradovima: U HDZ-u bi se trebali ozbiljno zabrinuti

22.12.2019 u 23:34

Bionic
Reading

Iako se činilo da će prvi krug predsjedničkih izbora biti pun obrata, rezultati koji su objavljeni u 20 sati do kraja prebrojavanja tek su se neznatno promijenili. No ono što je velikim strankama nakon konačnog rezultata bitno jest što se odvijalo na terenu. Već sad se vidi da će se u HDZ-u ozbiljno morati pozabaviti Slavonijom, u kojoj je gotovo sve županije preuzeo Miroslav Škoro. Tu su i veliki dalmatinski gradovi poput Splita i Zadra, u kojima je na vlasti HDZ, a najviše glasova uzeo je Zoran Milanović

Zoran Milanović, pobjednik prvog kruga izbora, najviše glasova dobio je u osam hrvatskih županija: Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj, Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj.

Kolinda Grabar Kitarović na prvom je mjestu u dalmatinskim županijama: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Aktualna predsjednica prva je i u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Riječ je o osam županija, isto koliko je osvojio Zoran Milanović.

Miroslav Škoro preuzeo je HDZ-u tradicionalnu glasačku slavonsku bazu. Prvi je u pet županija: Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Rezultati u velikim gradovima

U Zagrebu je pobjedu odnio Zoran Milanović s 33 posto glasova. Drugi je Škoro s nešto manje od 24 posto glasova, a treća je Grabar Kitarović s nešto manje od 20 posto glasova.

Drugi grad po broju stanovnika, Split, odnio je, iznenađujuće, Zoran Milanović s nešto manje od 31 posto glasova. Grabar Kitarović bila je izbor 25 posto splitskih birača, a Škoru je zaokružilo njih 22 posto.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

U Rijeci je očekivano, pobijedio Milanović s 42 posto glasova, druga je Grabar Kitarović s 19 posto, a treći je Škoro s 13 posto.

U Osijeku je pobjedu odnio Miroslav Škoro s nešto više od 33 posto glasova, drugi je Milanović s 26 posto, a kandidatkinja HDZ-a je tek na trećem mjestu s 23 posto.

U Zadru, HDZ-ovom bastionu, prvi je Zoran Milanović s nešto više od 30 posto osvojenih glasova, Grabar Kitarović zaokružilo je nešto manje od 29 posto, a Škoro nešto manje od 19 posto glasova. U Šibeniku je Grabar Kitarović tijesno ispred Milanovića s 32 posto glasova naspram 30 posto. Škoro je treći s 19 posto.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U Dubrovniku je pobijedila Grabar Kitarović, drugi je Milanović, treći Škoro. U Gospiću je nadmoćno pobijedila aktualna predsjednica s 45 posto glasova, Škoro je dobio 27 posto, a Milanović 15. U Puli je očekivano Milanović dobio preko 50 posto glasova, a Grabar Kitarović 11 posto. Škoro je u Puli osvojio devet posto glasova.

U Karlovcu je pobijedila Grabar Kitarović s tek dva posto ispred Zorana Milanovića. Sisak je osvojio Milanović s 30 posto glasova, Grabar Kitarović ima tri posto manje, a Škoro 25 posto glasova. U Velikoj Gorici pobijedio je Miroslav Škoro s gotovo 29 posto glasova, drugi je Milanović s 27 posto glasova, a treća je Grabar Kitarović s 23 posto.

U Krapini, Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici na prvom je mjestu uvjerljivo Milanović.

  • +6
Zagreb: Kandidat za predsjednika RH Miroslav Škoro glasovao je na izborima za predsjednika Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

U Virovitici, rodnom gradu mnogih istaknutih HDZ-ovaca, pobijedio je Miroslav Škoro s više od 30 posto glasova. Grabar Kitarović je druga s 27 posto.

Požegu je uzeo Škoro s 35 posto, slijedi Grabar Kitarović s 26 posto, a treći je Milanović s 23 posto. U Slavonskom Brodu također je prvi Škoro s 29 posto glasova, druga je Grabar Kitarović s gotovo 27 posto glasova, a treći je Milanović s 26 posto.

U Vukovaru je, što bi moglo biti posebno bolno HDZ-ovcima, pobjedu također odnio Škoro s 36 posto glasova, dok je HDZ-ova kandidatkinja osvojila 30 posto. Milanović je u Vukovaru dobio 19 posto glasova.