THOMPSON I MIMOHOD U KNINU

Evo kako će ove godine izgledati proslava Oluje

22.07.2016 u 18:46

Bionic
Reading

Knin se priprema za ovogodišnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 21. obljetnicu Vojno-redarstvene akcije Oluja, a članica Organizacijskog odbora i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac otkrila je u razgovoru za tportal neke detalje velike proslave

Oko proslave prošlogodišnje okrugle obljetnice akcije Oluja mjesecima su se vodile rasprave u javnosti i bio boj između tadašnje garniture Banskih dvora i postava na Pantovčaku, a naposljetku je kompromisno rješenje bilo vojni mimohod u Zagrebu 4. kolovoza i središnja proslava Oluje dan kasnije u Kninu. Ove godine mimohoda, osim onoga starih vojnih vozila u gradu pobjede, neće biti, a i o samoj obljetnici, ili je barem takav dojam nakon prošlogodišnjeg iskustva, nema odveć naboja u javnosti, a ni kod političkih aktera. Doduše, vrhunac pretkampanje za prijevremene parlamentarne izbore tek slijedi.

Proslava Oluje i ove će godine nakon što himnom i crkvenim zvonima bude označen ulazak hrvatske vojske u Knin započeti okupljanjem državnog vrha na kninskoj tvrđavi uz podizanje zastave u 9:45 sati i čitanje imena poginulih i nestalih te prelet MIG-ova i Krila Oluje.

Oko 10 sati slijedi mimohod građana, vojske, braniteljskih udruga i dužnosnika do središnjeg kninskog Trga Ante Starčevića gdje će ove godine po prvi put cijeli državni vrh položiti jedan zajednički vijenac. Svi ostali koji žele položiti svoje vijence moći će to učiniti nakon završetka ceremonije, kazala je za tportal HDZ-ova saborska zastupnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, ujedno i članica Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Nakon prigodnih obraćanja bit će oko 11 sati već vrijeme za procesiju i misu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju će voditi tri biskupa: vojni ordinarij Jure Bogdan, novi šibenski biskup Tomislav Rogić i njegov prethodnik biskup u miru Ante Ivas. Po završetku mise predviđen je obilazak štandova braniteljskih zadruga oko 13 sati te zajednički ručak državnih dužnosnika i ostalih sudionika s građanima do 15 sati, a za pripremu desetak tisuća obroka pobrinut će se vojska.

Ove godine mimohod u Kninu, a i Thompson se vraća

U popodnevnom dijelu programa oko 17 sati predviđen je defile starih vojnih vozila i vojnih bicikala i motocikala te smotra folklora kulturno umjetničkih društava na Trgu Ante Starčevića dok će djeca hrvatskih branitelja igrati nogometni turnir, održat će se i susret s gostima i prijateljima grada Knina.

U večernjim satima slijedi koncert na kojem nastupiti i Marko Perković Thompson, koji je prošle godine prvi put pjevao u Kninu, a on će zabavljati građane i nakon 23 sata kada završava humanitarni koncert na kojem će nastupiti i razni drugi izvođači te će ga direktno prenositi i HRT. Za to vrijeme će brojne osobe iz javnog i političkog te sportskog i kulturnog života u pozivnom centru u sklopu akcije 'Knin za Vukovar' prikupljati novac za obnovu vukovarskog vodotornja.

'Sudjelovat će mnogo ljudi, bit će tu generala, ratnih zapovjednika, ljudi iz državnog vrha, sportaša i svih onih koji žele poslati poruku pobjede i pokazati zajedništvo grada heroja - Vukovara i grada pobjede – Knina, ali i svih ostalih gradova oslobođenih u Oluji koje ne smijemo zanemariti', kazala je Rimac.


Hoće li se ukazati Tomislav Karamarko?

Prezentacija detaljnog programa proslave i prometne regulacije bit će održana 1. kolovoza u Kninu, najavila je Rimac kazavši kako i ove godine očekuju velik broj onih koji će pohoditi kraljevski grad povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja.

'Prošle je godine u Kninu bilo oko 150.000 ljudi, a i ove godine očekujemo takav broj i nadamo se da ni sada kao ni lani neće biti prometnih gužvi ni čepova. Što se tiče dijela obilježavanja na kninskoj tvrđavi, od građana očekujemo razumijevanje jer doista ne mogu svi stati gore odjednom, ali ove ćemo godine po prvi put poučeni prošlogodišnjim iskustvom otvoriti i sjeverni paralelni dio tvrđave s vrhom tvrđave. Ona će biti otvorena cijeli dan, ulaz će biti besplatan, a sve će se moći pratiti i preko video-zida', kazala je Rimac.

Prošle je godine prvi put popravljena situacija s parkingom, no zbog velike gužve koja je vladala na Kninskoj tvrđavi, podsjetimo, tadašnji premijer Zoran Milanović i dio članova Vlade bili su više od sat vremena zapeli u utvrdi.

Ove godine nezadovoljstva ne bi trebalo biti nezadovoljstva ni među kninskim ugostiteljima koji su se žalili da je Thompsonova tvrtka ondje držala štandove, a Rimac kaže 'da to baš i nije bilo tako'. 'Grad je raspisao poziv, Upravni odjel zaprima zahtjeve i odredit će se lokacije, a prioritet će imati oni s područja Knina, a nastojat će se udovoljiti svima'. Zarade ne bi trebalo manjkati jer su i svi smještajni kapaciteti u Kninu već popunjeni, a bukirani su Šibenik i Vodice i pitanje smještaja koje se traži i u okolici već polako postaje problem.

A hoće li se u Kninu ukazati i Tomislav Karamarko, bivši joj stranački šef i kolega po HDZ-u? 'Tomislav Karamarko je građanin i saborski zastupnik i kao i svi saborski zastupnici dobit će idući tjedan pozivnicu. Svi su pozvani, a na njima je, kao i na ostalim građanima, odluka hoće li doći', poručila je Rimac.