SJEDNICA VLADE

Orešković: Najavili su mi napade, laž je da ću na odmor na Brijune

13.07.2016 u 12:59

  • +13

U Banskim dvorima održana je sjednica tehničke vlade RH

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bionic
Reading

Laž je da ću na odmor na Brijune, a vidi se da je kampanja počela, poručio je premijer u ostavci Tihomir Orešković na početku današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima reagirajući na pisanja medija o njegovu ljetovanju s obitelji

'Prije dva tjedna dobio sam poruku da ako ću se aktivirati, mogu očekivati oštre napade na mene, čak i na moju obitelj. Vidim po Jutarnjem listu da je kampanja počela. Nisam ni znao da ću biti dva tjedna na Brijunima dok nisam to pročitao, sada znam. To je laž i to je žalosno. Uvjeren sam da će narod prepoznati da je kampanja i da će se svašta pisati', kazao je Orešković reagirajući na pisanje Jutarnjeg lista da će odmor provesti u Vili Jadranka na Brijunima i povesti sa sobom kuhare, konobara i spremačicu iz Banskih dvora što je jučer demantirano iz Vlade

'Nadam se da će se prodati više novina i da će rasti BDP od veće prodaje novina', dodao je Orešković i zaključio: 'Žalosno je da se šire takve lažne informacije, ali to je što je.'

Iduća sjednica Vlade u ostavci zadnji tjedan u mjesecu

Što se tiče sljedeće sjednice Vlade, Orešković je podsjetio da se 'ovaj petak raspušta Sabor, nije se ni radilo pa drugi tjedan neće biti sjednice Vlade'. 'Sjednicu ćemo imati zadnji tjedan u mjesecu', najavio je premijer Vlade u ostavci, a već danas su u Banskim dvorima umjesto dobrog dijela ministara bili njihovi zamjenici.

Doneseni dokumenti za razvoj širokopojasnog pristupa internetu

Na današnjoj sjednici Vlade pred ministrima su se našla i dva dokumenta za razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj pa je tako ministar prometa i infrastrukture u ostavci iz redova HDZ-a Oleg Butković predstavio Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. koja obuhvaća i Akcijski plan s 13 fokusiranih mjera: 'Tim mjerama utvrđuje se područja djelovanja te obveze tijela javne vlasti u ostvarivanju strateških ciljeva. Glavni je cilj Strategije do 2020. omogućiti pokrivenost pristupnim mrežama sljedeće generacije.'

Donošenje Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, ispunjava se jedan od uvjeta za raspisivanje natječaja za sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Strategija predviđa ukupna ulaganja u iznosu od 5,7 milijardi kuna od čega 1,5 milijarde kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, još 1,5 milijardi kuna iz hrvatskog proračuna, a ostalo iz ostalih izvora, sredstava privatnog sektora, kreditima i slično. Iz Strategije proizlazi i Okvirni nacionalni program, koji je ujedno i program državnih potpora koji je odobrila Europska komisija (EK).

Odlukom kojom je ovaj program odobren EK je odredila da ukupna procijenjena financijska sredstva za ovu namjenu iznose najviše 252 milijuna eura od čega će se 117,2 milijuna eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 134,8 milijuna eura zajmom EIB-a. Očekuje se da će privatno financiranje iznositi najviše 120 milijuna eura.

MUP zapošljava 88 domara, spremačica, kuhara...

S obzirom na to da će punom primjenom schengenske pravne stečevine hrvatska granica postati vanjskom granicom Europske unije što će dovesti do povećanja poslova, Vlada je Ministarstvu unutarnjih poslova odobrila zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme kako bi granična infrastruktura bila u punoj radnoj funkciji.

Troškovi za novozaposlene iznosit će 4,35 milijuna kuna godišnje, a uglavnom je riječ o domarima, spremačicama, domaćicama i kuharima, a bit će zaposleni u tranzitnim prihvatnim centrima za strance u Trilju i Tovarniku, objektu za smještaj granične policije Kuparima i postajama granične policije, kazao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.

Odobren novac za stipendije branitelja i njihove djece

Izglasala je Vlada i prijedlog rješenja o odobrenju sedam milijuna kuna iz sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016., Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, za ostvarivanje prava na stipendije sukladno Zakonu o Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Također, ministar financija u ostavci Zdravko Marić kolegama je predstavio Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Zaboku za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR): 'Zabok je podnio zahtjev za dobivanje suglasnosti za zaduženje u iznosu od 12 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za izgradnju dvorane i obnovu kotlovnice u gimnaziji.'

Vlada je usvojila i Izvješće o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima 2012. - 2015. za prošlu godinu te je odlučila osnovati i Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Na njegovu čelu bit će zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, a činit će ga i predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i branitelja, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, saborska zastupnica HDZ-a Josipa Rimac, savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, gradonačelnik Knina Nikola Blažević te v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.