ZASTUPNIČKA ČETVORKA

Evo hrvatske reprezentacije za Obamin molitveni doručak

03.02.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, saborski zastupnici Ante Babić (HDZ) i Domagoj Hajduković (SDP) te, kao i prošle godine, potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) kao predstavnici Hrvatske sudjelovat će na 63. Nacionalnom molitvenom doručku koji će se održati 5. veljače u Washingtonu

Na molitvenom doručku bit će predsjednik SAD-a Barack Obama i članovi američkog Kongresa, vladini dužnosnici, lideri i diplomati iz preko 130 zemalja svijeta te će se i ove godine okupiti na zajedničkoj molitvi. S obzirom na to da je Nacionalni molitveni doručak manifestacija koja traje nekoliko dana i okuplja najznačajnije političare svijeta, Marijana Petir je najavila da će se u Washingtonu susresti s guvernerima, kongresnicima i političarima koji su se istaknuli u zaštiti i promociji općeljudskih vrijednosti, kao i s predstavnicima brojnih organizacija i institucija civilnog društva.

Tradicija Nacionalnog molitvenog doručka u SAD-u započela je s predsjednikom Dwightom D. Eisenhowerom, a on je 1953. okupio skupinu kongresnika s ciljem prevladavanja podjela tada prisutnih u američkom društvu. Od početne ideje da se političari iz vlasti i opozicije zajedno mole za mir i uspjeh SAD-a molitveni doručak postao je međunarodni skup na koji se, osim domaćih, pozivaju svjetski lideri i političari kako bi zajedno molili za mir u svijetu.

Nacionalni molitveni doručak prerastao je u manifestaciju koja traje nekoliko dana tijekom kojih se organizira mnoštvo sastanaka, no centralni događaj upravo je doručak. Cilj je uspostaviti razumijevanje među ljudima različitih nacija i vjera, a skup je također prilika za sklapanje poznanstava koja mogu doprinijeti širenju dijaloga i mira u svijetu.

U SAD-u je glavna vijest vezana uz molitveni doručak poziv upućen tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami. Bit će to prvi put da će se američki predsjednik i tibetanski vođa zajedno pojaviti na istom skupu u javnosti. Do sada su se Obama i Dalaj-lama susretali uglavnom privatno zbog negodovanja Kine koja Tibetanca smatra političkim disidentom. Službeni Peking inače se protivi svim susretima Dalaj-lame s visokim dužnosnicima bilo koje države i u bilo kojoj formi.

Predstavnici Hrvatske dug niz godina također se odazivaju pozivima i putuju u SAD na molitveni doručak. Riječ je o jedinstvenoj prilici u kojoj se, makar neformalno i na trenutak, može susresti američki predsjednik, ali i održati brojni sastanci sa sugovornicima iz svih dijelova svijeta.

Podsjetimo, 2013. na molitvenom doručku u SAD-u sudjelovali su don Ivan Grubišić i Davor Ivo Stier, odvjetnik Silvije Hraste i Budimir Lončar. Nakon povratka u Hrvatsku Grubišić i Stier najavljivali su da će predsjedniku Sabora Josipu Leki predložiti da se i u Hrvatskom saboru organizira slična manifestacija. Don Grubišić je pod američkim dojmom najavljivao i akciju za uvođenje molitvenog prostora u Hrvatskom saboru.

Godinu prije u SAD je putovala također zanimljiva delegacija koju su sačinjavali tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i vlasnik tvrtke Emporium Marko Vojković. Zanimljivo je da su iz Hrvatske 2009. na molitvenom doručku sudjelovali današnji predsjednik na odlasku Ivo Josipović i izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Josipović je bio dio izaslanstva koje su sačinjavali Milorad Pupovac, saborski zastupnik Frano Matušić, savjetnik tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića Budimir Lončar, saborski zastupnik Frane Matošić, Marko Vojković, sudski vještak Dario Dumančić, fotograf Jadran Lazić i odvjetnik Silvije Hraste. Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na molitvenom doručku kao tadašnja hrvatska veleposlanica u SAD-u, a Neven Jurica kao hrvatski veleposlanik pri UN-u.

Grabar Kitarović je na molitvenom doručku sudjelovala i 2011. Tada su osim nje u Washingtonu bila šestorica predstavnika Hrvatske: tadašnji šef diplomacije Gordan Jandroković, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Bagarić, galerist Ivo Jerič, izdavač Dražen Glavaš i odvjetnik Silvije Hraste.