CRVENA ZONA

Evakuacija i potpuna zabrana prometa u akvatoriju Lošinja zbog protubrodske mine

13.03.2024 u 17:17

Bionic
Reading

U četvrtak u 6 sati počinje akcija premještanja i neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata, pronađene u akvatoriju Lošinja zbog čega će u toj zoni bit zabranjen cestovni, pomorski i zračni promet

Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja i gradonačelnica Ana Kučić najavila je da će se građane i zaposlenike poslovnih subjekata evakuirati iz uvale Čikat, koja je dio crvene zone, u kojoj je najveća potencijalna opasnost.

Istodobno će se privremeno zabraniti cestovni, pomorski i zračni promet u toj zoni.

U žutoj zoni, u kojoj je i autokamp, gradonačelnica je pozvala građane da tijekom akcije ne borave na otvorenom niti blizu staklenih površina. Naglasila je da prozore i vrata domova ili objekata otvore, a roletne i druga sjenila (grilje, škure) zatvore. U prometnicama u žutoj zoni se preporučuje smanjeno kretanje, izvijestio je Grad Mali Lošinj.

Lučka kapetanija ispostava Mali Lošinj zabranila je plovidbu lošinjskim akvatorijem od večeras u 22 sata do završetka akcije. Plovidba je dozvoljena isključivo za brzobrodsku liniju Jadrolinije što je na rasporedu isplovljavanja u četvrtak u 6 sati iz Malog Lošinja prema Rijeci i u povratku se očekuje oko 17,40 sati u Malom Lošinju.

Načelnik Sektora za javni red i sigurnost primorsko-goranske policije Goran Gašpert izvijestio je da će se sve aktivnosti provesti temeljem plana osiguranja i provedbe evakuacije i ograničenja prometa, kojeg su izradili temeljem procjene rizika.

Izrazio je uvjerenje da će se akcija odviti na najbolji način, tragom uspješnosti slične akcije u riječkoj luci prošle godine.

Zapovjednik jedinice specijalne i interventne policije Nenad Krasny istaknuo je da su u izradi plana sudjelovali pripadnici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka i specijalne policije.

Osim za komercijalne letove zrakoplova, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je zabranila let i dronovima te drugim letjelicama.

Riječ je o relativno velikoj protubrodskoj mini koja je dosad ostala neotkrivena jer je bila djelom ukopana u mulj.