JACQUES DELORS:

'Eurozona će nestati bez političke moći'

24.12.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Europske komisije, francuski socijalist Jacques Delors, ocijenio je da je promjena europskog ugovora prijeko potrebna, u emisiji francuske televizije BFM/Le Point, objavljenoj u nedjelju

'Mislim da je promjena ugovora, pa i sa stajališta francuskih interesa, bolja nego njezina odgoda', rekao je Delors.'"Nema solidarnosti bez odricanja od suvereniteta kada je riječ o upravljanju zajedničkom valutom, postupnom usklađivanju poreznih politika i kohezijskim naporima unutar eurozone', obrazložio je.

No, dodao je da 'socijalni sustavi pod gospodarskim nadzorom moraju biti u ovlasti nacionalne politike'.

'To je danas lako: Europljani mogu birati između opstanka i propadanja', kazao je. 'Primijetit ćete da (njemačka kancelarka) Merkel smjera na novi ugovor. Francuska još jednom kaže: to ćemo još vidjeti', dodao je.

'Ako to ne učinimo, to jest ne konsolidiramo euro i ne postignemo kvalitetan dogovor s Velikom Britanijom, ići ćemo prema zoni slobodne trgovine. Zona slobodne trgovine bez političke moći, bez napredovanja, bez politike solidarnosti jest Europa koja će nestati', upozorio je.