POVJERENIK FUELE:

'Europskoj uniji je potrebna uspješna priča'

26.11.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele je nakon sastanka s predsjednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom rekao da Europskoj uniji 'trebaju pozitivni primjeri i uspješne priče, a Hrvatska upravo radi na jednoj takvoj'

'Meni je danas bilo vrlo važno dobiti uvjerenja da imate interes za ispunjavanjem 10 mjera koje su navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, ali i ostalim pitanjima koje su od ključne važnosti i da sve planirate riješiti u skladu sa zadanim rokovima', kazao je Fuele.

Naglasio je da je hrvatski primjer važan za doprinos za vjerodostojnost cjelokupnog procesa proširenja, ne samo za hrvatske građane, već za cijeli zapadni Balkan. Fuele je istaknuo i da će ulaskom Hrvatske u EU njezina uloga u regiji biti dodatno naglašena. Hrvatska bi trebala postati 28. članica Europska unije 1. srpnja iduće godine.

Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko rekao je da je proces ispunjavanja obaveza i usklađivanje s pravilima Europske unije konstantan i nastavit će se nakon ulaska. 'Vjerujemo da će naša vjerodostojnost i ispunjavanja kriterija biti prepoznato i među zemljama članicama Europske unije', kazao je Leko. Iskazao je nadu da će i ostalih osam zemalja koje to nisu do sada učinile ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, za što će im Hrvatska dati dovoljno argumenata da je vjerodostojna zemlja.

'Nije dovoljno sam ispuniti uvjete, nego je važno živjeti prema standardima Europske unije', zaključio je Leko.