problemi u ESA-i

Europski svemirski program: Nestali dijelovi rakete Vega, let Ariane 6 propao

15.12.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Završni let talijanske rakete Vega odgođen je nakon što su ključni dijelovi nestali, dok je posljednji test nove europske rakete Ariane 6 propao, izvijestila je Europska svemirska agencija (ESA) o najnovijim poteškoćama europskog svemirskog programa

Agencija je navela da neuspjeli test gornjeg dijela Ariane 6 ne bi trebao utjecati na planove za inauguracijski let sredinom 2024. Europa se natječe da obnovi neovisni pristup svemiru nakon što je Ariane 6 doživjela ponovljene odgode, a Vega C je bila prizemljena nakon neuspjelog lansiranja.

Posljednji let Vege trebao se dogoditi u proljeće 2024., ali je odgođen do rujna nakon što su dva od četiri velika spremnika za gorivo nestala iz tvornice u Italiji, rekli su dužnosnici ESA na konferenciji za novinare.

Gubitak je prvi put prijavila stručna publikacija European Spaceflight koja je izvijestila da su spremnici pronađeni "smrvljeni" i neupotrebljivi na odlagalištu, zajedno s otpacima metala.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Budući da nema rezervnih dijelova osim onih koji su korišteni u testiranju, što bi moglo biti rizično za ponovnu upotrebu, plan je prilagoditi nešto veće spremnike dizajnirane za novi model Vege C, rekao je Toni Toker-Nielsen, direktor transporta ESA.

Rekao je da izgubljeni spremnici Vege nisu ukradeni, ali nije imao objašnjenje kako su završili na odlagalištu.

Prema francuskoj svemirskoj agenciji, Vega koristi gorivo pohranjeno u četiri spremnika od 142 litre. Vega C nije uspio na svom drugom zadatku prije gotovo godinu dana, uništivši dva satelita za snimanje. Ponovno će poletjeti između sredine studenog i sredine prosinca 2024., rekao je Toker-Nielsen.

Za veću Ariane 6, test paljenja gornjeg dijela u Lampoldshauenu u Njemačkoj 7. prosinca trebao je proučiti radne granice u degradiranim uvjetima i druge faktore. "Nažalost, imali smo prekid od dvije minute u testiranju paljenja", rekao je Toker-Nielsen novinarima.

Proizvođač ArianeGroup analizira razloge, dodao je, ističući da nema znakova da će neuspjeli test odgoditi inauguracijski let, predviđen od sredinu lipnja do kraja srpnja 2024.